Ciasto Kukułka
Mając do wyboru ciasto czekoladowe lub owocowe zawsze sięgam po te drugie. Jednak w przypadku tego wypieku musiałbym się zastanowić nad wyborem gdyż jest bardzo apetyczne. W smaku można je porównać do popularnego tiramisu lecz dla odmiany te jest mocno czekoladowe i zamiast amaretto mamy rum. Całość jest dosyć sycąca, kremowa i wyrazista w smaku.
Biszkopt:*
- 6 jajek
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Dno blaszki o wymiarach 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąkę i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku, aromat i olej. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na pół.
Krem waniliowy:
- 500g mascarpone
- 800ml śmietany 30% lub 36%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy, 32g
- 2/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- śmietan-fix
Wszystkie składniki umieszczamy w głębszym naczyniu i ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Masa czekoladowa:
- 1,3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki rumu (można zastąpić wódką)
- 200g czekolady deserowej
- 150g czekolady mlecznej/białej
- opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru
Kawę zalewamy 2/3 szklanki wrzącej wody. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzewamy całość. Gdy masa ostygnie dolewamy do niej alkohol, jeśli będzie za mało słodka możemy ją dosłodzić cukrem pudrem. Odstawiamy do momentu gdy zacznie lekko gęstnieć.
Nasączenie:
- 1/3 szklanki naparu z kawy,zimnego
- 3 łyżki rumu
- łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- duża paczka okrągłych biszkoptów
Połowę przekrojonego ciasta umieszczamy w blaszce w której je piekliśmy. Nasączamy je połową napoju, wykładamy 1/3 kremu śmietankowego i układamy na całej powierzchni biszkopty, jeden obok drugiego. Ciastka równomiernie zalewamy masą czekoladową i odstawiamy do chłodnego miejsca (najlepiej do lodówki) na 30 minut by zgęstniała. Po tym czasie na ciasto wykładamy 1/2 pozostałego kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Nasączamy go pozostałym napojem i smarujemy kremem. Całość możemy przystroić startą czekoladą, kakaem lub biszkoptami w czekoladzie. Smacznego 🙂
*Ciasta biszkoptowe najlepiej się kroi drugiego dnia po upieczeniu.