Ciasto czekoladowo-cytrynowe

Ciasto czekoladowo-cytrynowe

Cytryna i czekolada to dosyć rzadko spotykane połączenie. Jednak posiada ono swoich miłośników i to im polecam ten wypiek. Biszkopt jest mocno nasączony kakaem- można powiedzieć, że czekoladowy. Natomiast pianka cytrynowa jest lekka jak puch.Całość przełamałam wyraźnym smakiem bezy kokosowej którą swobodnie możemy zastąpić prażonymi wiórkami jeśli macie obawy, że beza Wam nie wyjdzie.

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 150g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao naturalnego
  • 200g cukru
  • 4 łyżki oleju

Dno blaszki o wymiarach 20x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na pół.

Krem:

  • 400ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 450ml wody

Galaretki rozrabiamy we wrzącej wodzie i studzimy. Gdy zaczną tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno i łączymy z nimi.

Beza kokosowa:

  • 3 białka
  • 150g wiórek kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt o wymiarach 20cmx24cm (odpowiadający wymiarom formy). Umieszczamy go na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 140-150°C.

Białka ubijać dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany prostokąt. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki kakao przygotowanego na wodzie
  • 2/3 słoiczka dżemu cytrynowego

Przygotowanie:

Połowę biszkoptu umieszczamy w blaszce. Nasączamy go połową kakao i wykładamy masę cytrynowo-śmietankową. Nakładamy resztę ciasta i nasączamy je pozostałym napojem. Całość smarujemy dżemem cytrynowym i nakładamy beze kokosową.