Ciasto kruche z cytrynową pianką budyniową

Ciasto kruche z cytrynową pianką budyniową

Owa pianka cytrynowa przez domowników została nazwana ‚kremem’. Nie mogli uwierzyć, że była to zapiekana masa jajeczna z dodatkiem soku z cytryny. Całość jest słodka i delikatna, wierzch w trakcie krojenia pęka, dla mnie jest to zaleta gdyż po posypaniu cukrem pudrem, bardzo ładnie się prezentuje. Ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców. 

Kruche ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g zimnego masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru

Mąki i cukier puder mieszamy. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny (można na całą noc). Dno formy o wymiarach 22x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Dno formy wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy i pieczemy do lekkiego zarumieniania przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Pianka cytrynowa:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki soku z cytryny

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając partiami cukier, powinniśmy uzyskać sztywną i białą pianę. Dodajemy żółtka, mąkę i wolnym strumieniem wlewamy sok z cytryny. Całość przelewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy w temperaturze 160°C przez 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Dodatkowo:

  • świeże owoce
  • cukier puder
  • dżem owocowy, bita śmietana

Dekorujemy wedle uznania. Smacznego.