Kruche ciasto z rumem i kremem budyniowym

Kruche ciasto z rumem i kremem budyniowym

O tym, że rum jest świetnym dodatkiem do wypieków przekonałam się już nie raz. Tym razem użyłam go jako dodatek do kremu dzięki czemu całe ciasto nabrało wyrazistości i bez niego się nie obędzie. Do ciasta możemy użyć dowolnego dżemu, ja preferuję czereśniowy lub porzeczkowy.

Kruche ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g zimnego masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru

Mąki i cukier puder mieszamy. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny (można na całą noc). Dno formy o wymiarach 22x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Dno formy wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy i pieczemy do zarumieniania przez 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Krem:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy, 32g
  • 200g masła,w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki rumu

Odlewamy pół szklanki mleka do miseczki i resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy żółtka, mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż ostygnie.

Miękkie masło ucieramy (lub miksujemy), aż będzie puszyste i dodajemy partiami masę budyniową, pod koniec dodajemy rum.

Polewa czekoladowa:

  • 120g czekolady deserowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki śmietany 30%

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy cukier.

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu np. czereśniowego

Na ciasto wykładamy dżem, krem budyniowy i masę czekoladową. Na wierzchu, za pomocą widelca możemy wykonać wzory z czekolady. Smacznego.