Ciasto coffee-banana z bezą czekoladową

Ciasto coffee-banana z bezą czekoladową

Słodka warstwa kremu bananowego, delikatna śmietankowo-waniliowa, chrupiąca czekoladowa beza oraz intensywnie nasączone alkoholem i kawą ciasto kakaowe – obłędne połączenia dla wielbicieli wyrazistych, przełamujących się nawzajem smaków.

Bezę możemy upiec wcześniej i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka cukru

Dno blaszki o wymiarach 22x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Krem bananowy:

  • 2,5 szklanki nektaru bananowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 torebka budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
  • 200g masła, miękkiego
  • 2 duże banany
  • odrobina soku z cytryny

2 szklanki nektaru odlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i budyniem. Wylewamy na gotujący się sok i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.

Banany kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy/miksujemy do uzyskania puszystej, białej masy. Nadal miksując dodajemy przestudzony budyń, na koniec banany.

Krem waniliowy:

  • 400g mascarpone
  • 500-600ml śmietany 30% lub 36%
  • cukier waniliowy, 32g
  • 2/3 łyżeczki aromatu waniliowego

Wszystkie składniki umieszczamy w głębszym naczyniu i ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji.

Beza czekoladowa:

  • 4 białka
  • 00g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 90g czekolady deserowej

Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt o wymiarach 22x35cm (odpowiadający wymiarom formy). Umieszczamy go na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 150°C. Czekoladę roztapiamy i studzimy.

Białka ubijamy dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy – wystarczą dosłownie dwa ruchy łyżką. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany prostokąt. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55-60 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki.

Nasączenie:

  • 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (1 łyżeczka)
  • 1/3 szklanki wódki
  • łyżka cukru pudru

Kawę rozrabiamy z cukrem i studzimy. Dodajemy alkohol.

Biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszą połowę skrapiamy alkoholem, wykładamy krem bananowy i nakładamy drugą część ciasta. Skrapiamy ją resztą alkoholu, rozsmarowujemy krem śmietankowy i całość schładzamy w lodówce. Przed podaniem wykładamy bezę. Smacznego.