Mazurek truskawkowy
Ciasto można przygotować dzień lub parę dni przed pieczeniem. Schłodzone ciasto smakuje niczym lody truskawkowe. Pyszny krem truskawkowy i śmietankowy – to jest to, co każdy z nas lubi.
Składniki na ciasto:
- 100g margaryny/masła zimnego
- 30g cukru pudru
- 1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150g mąki pszennej
- 30g mąki krupczatki
- łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
Masło posiekać i zagnieść z resztą składników. Wsadzić do lodówki na 1-2h. Schłodzone ciasto wyłożyć do dowolnej formy lub rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 2-4mm i pozaginać na bokach. Wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec 15-20 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem truskawkowy:
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 300ml mleka truskawkowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
- 2 łyżeczki cukru
Część mleka zagotować z cukrem, pozostałe wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać na gotujące się mleko i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Partami dodawać wystudzony budyń.
Składniki na krem śmietankowy:
- 200ml śmietanki 36%
- 50g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobina aromatu śmietankowego (1/5 łyżeczki)
Wszystkie składniki ubić dodając pod koniec aromat.
Dodatkowo:
- 80g wiórek kokosowych
- 1/4 łyżeczki różowego barwnika w płynie
- opłatki – kwiatki
Na ciasto wyłożyć krem truskawkowy i rozsmarować równomiernie. Tak samo postąpić z kremem śmietankowym. Wiórki wymieszać z barwnikiem. Posypać nimi ciasto i udekorować opłatkami. Schłodzić. Smacznego 🙂