Mazurek truskawkowy

Mazurek truskawkowy

Ciasto można przygotować dzień lub parę dni przed pieczeniem. Schłodzone ciasto smakuje niczym lody truskawkowe. Pyszny krem truskawkowy i śmietankowy – to jest to, co każdy z nas lubi.

Składniki na ciasto:

  • 100g margaryny/masła zimnego
  • 30g cukru pudru
  • 1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 150g mąki pszennej
  • 30g mąki krupczatki
  • łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Masło posiekać i zagnieść z resztą składników. Wsadzić do lodówki na 1-2h. Schłodzone ciasto wyłożyć do dowolnej formy lub rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 2-4mm i pozaginać na bokach. Wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec 15-20 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem truskawkowy:

  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 300ml mleka truskawkowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
  • 2 łyżeczki cukru

Część mleka zagotować z cukrem, pozostałe wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać na gotujące się mleko i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Partami dodawać wystudzony budyń.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 200ml śmietanki 36%
  • 50g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina aromatu śmietankowego (1/5 łyżeczki)

Wszystkie składniki ubić dodając pod koniec aromat.

Dodatkowo:

  • 80g wiórek kokosowych
  • 1/4 łyżeczki różowego barwnika w płynie
  • opłatki – kwiatki

Na ciasto wyłożyć krem truskawkowy i rozsmarować równomiernie. Tak samo postąpić z kremem śmietankowym. Wiórki wymieszać z barwnikiem. Posypać nimi ciasto i udekorować opłatkami. Schłodzić. Smacznego 🙂

 

blog (144) blog (148) blog (149) blog (150)