Mazurek z kremem z białej czekolady

Mazurek z kremem z białej czekolady

Pyszny krem z białej czekolady i kruchy czekolady spód – znakomite połączenie dla wielbicieli białej czekolady i dla każdego kto po prostu lubi słodkości.

Składniki na ciasto:

  • 100g margaryny/masła zimnego
  • 40g cukru pudru
  • 1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 150g mąki pszennej
  • 30g mąki krupczatki
  • 2-3 łyżki kakao
  • łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Masło posiekać i zagnieść z resztą składników. Wsadzić do lodówki na 1-2h. Schłodzone ciasto wyłożyć do dowolnej formy lub rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 2-4mm i pozaginać na bokach. Wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec 15-20 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem:

  • 3 żółtka
  • 330ml śmietany 30%
  • 50g masła
  • 180g białej czekolady

100ml śmietanki łączymy z żółtkami i masłem w rondelku wciąż mieszając. Dodajemy połamaną czekoladę i nadal mieszamy – do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Resztę śmietany ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy partiami dodawać ostudzoną krem, zostawiać odrobinę do posmarowania ciasta.

Dodatkowo:

  • 50g migdałów (mogą być płatki lub w całości)

Migdały umieszczamy na rozgrzanej patelni i prażymy uważając by się nie przypaliły. Studzimy.

Na kruche ciasto wykładamy krem bez bitej śmietany, później wraz z nią i posypujemy migdałami. Gotowe 🙂

 

blog (110) blog (111) blog (114)