Mazurek z kremem z białej czekolady
Pyszny krem z białej czekolady i kruchy czekolady spód – znakomite połączenie dla wielbicieli białej czekolady i dla każdego kto po prostu lubi słodkości.
Składniki na ciasto:
- 100g margaryny/masła zimnego
- 40g cukru pudru
- 1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150g mąki pszennej
- 30g mąki krupczatki
- 2-3 łyżki kakao
- łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
Masło posiekać i zagnieść z resztą składników. Wsadzić do lodówki na 1-2h. Schłodzone ciasto wyłożyć do dowolnej formy lub rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 2-4mm i pozaginać na bokach. Wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec 15-20 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem:
- 3 żółtka
- 330ml śmietany 30%
- 50g masła
- 180g białej czekolady
100ml śmietanki łączymy z żółtkami i masłem w rondelku wciąż mieszając. Dodajemy połamaną czekoladę i nadal mieszamy – do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Resztę śmietany ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy partiami dodawać ostudzoną krem, zostawiać odrobinę do posmarowania ciasta.
Dodatkowo:
- 50g migdałów (mogą być płatki lub w całości)
Migdały umieszczamy na rozgrzanej patelni i prażymy uważając by się nie przypaliły. Studzimy.
Na kruche ciasto wykładamy krem bez bitej śmietany, później wraz z nią i posypujemy migdałami. Gotowe 🙂