Tort waniliowy z brzoskwiniami

Tort waniliowy z brzoskwiniami

Jak na ciasto z kremem,  tort jest niebywale lekki i można sobie pozwolić na więcej niż jeden kawałek i nadal nie będziemy zasłodzeni. Jeśli jednak lubimy słodsze kremy, wystarczy dodać więcej cukru ; ) Krem jest delikatny i świetnie współgra ze słodką warstwą brzoskwiń. Mimo dodatku alkoholu, nie jest on wyczuwalny. Mimo wszystko możemy go pominąć i dodać wodę. Zapraszam.

Biszkopt:

  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 80g mąki pszennej
  • 4 duże jajka (5 małych)
  • 120g cukru
  • 2 łyżki wiórek koksowych

Mąki wymieszać ze sobą i wiórkami kokosowymi. Dno blaszki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki.Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-50 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy części.

Masa śmietankowa:

  • łyżeczka aromatu wanilinowego
  • 2 duże opakowania cukru wanilinowego
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • śmietan-fix

Wszystkie składniki ubijamy do uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec dodajemy aromat.

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • 50ml wódki lub wody
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Od brzoskwiń odlewamy 1/4 szklanki zalewy i dodajemy alkohol. Odstawiamy.

Odlewamy 1/2 szklanki zalewamy i łączymy z mąką ziemniaczaną. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i z pozostałą zalewą umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Na gotujące się owoce wylewamy zawartość szklanki z mąką i gotujemy do zgęstnienia, często mieszamy. Całość studzimy.

Na paterze układamy blat ciasta, nasączamy 1/3 soku z alkoholem, wykładamy 1/3 owoców i 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Całość przykrywamy ostatnim kawałkiem biszkoptu, nasączamy go i pokrywamy resztą owoców. Boki ciasta zdobimy kremem i wiórkami. Całość umieszczamy w chłodnym miejscu (najlepiej lodówce) na około 2 godziny. Smacznego.

IMG_3551IMG_3573 IMG_3579