Sernik puszysty – najprostszy.

Jest to najbardziej delikatny sernik z jakim miałam do czynienia. Jest nieziemsko aksamitny i diabelnie pyszny. Jego kolejna zaleta to fakt, iż niemalże wcale nie opada. Podany z owocami smakuje bajecznie. Zapraszam.

 Spód:

  • 1 duże jajko
  • 90g masła w temperaturze pokojowej
  • 50g cukru
  • 150g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Blachę o wymiarach 20x22cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać na 180°C.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dodać resztę składników i zagnieść. Wyłożyć na blaszkę i piec 20-25 minut.

 

Masa serowa:

  • 5 jajek (3 białka oddzielamy do innego naczynia)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 1kg twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru wanilinowego (3 opakowania)
  • wybrany aromat np. wanilinowy
  • 150g masła w temperaturze pokojowej

Masło ucieramy (możemy użyć miksera) z połową cukru. Dodajemy jajka i pozostałe składniki prócz białek.

Białka ubijamy na sztywną białą pianę dodając stopniowo pozostały cukier. Delikatnie łączymy z masą serową. Całość wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 90 minut. Jeśli sernik będzie się spiekał, zmniejszamy temperaturę do max. 150°C i przedłużamy czas pieczenia. Piekarnik uchylamy i studzimy ciasto. Sernik delikatnie opada. Odstawiamy go do zimnego miejsca najlepiej na całą noc.

Owoce:

  • słoiczek konfitury owocowej ok. 400g
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Zawartość słoiczka przelewamy do garnka, najlepiej z grubszym dnem. Odlewamy 1/2 szklanki soku i dokładnie mieszamy. Resztę zagotowujemy i łączymy z zawartością szklanki energicznie mieszając. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.

IMG_3529IMG_3530 IMG_3537