Murzynek – ciasto czekoladowe
Przepis na murzynek z powidłami już znacie. Tym razem polecę Wam przepis na murzynek który jest równie pyszny i banalny w przygotowaniu, jednak nie potrzebujemy do jego wykonania powideł. Ciasto jest pulchne i wilgotne – czyli tak jak lubimy najbardziej : ) Zapraszam.
Składniki:
- 380g margaryny
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta soli
Margarynę, cukier puder, kakao i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do połączenia składników. Odlewamy 1/2 szklanki masy – użyjemy jej jako polewy. Resztę masy studzimy.
Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Blachę o średnicy 28cm (lub o wymiarach 20x32cm) wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do ostudzonej masy. Mąkę i proszek mieszamy. Następnie łączymy z masą czekoladową (możemy użyć miksera kuchennego). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Całość przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut, w razie potrzeby dłużej. Ciasto wyjmujemy i polewamy masą czekoladową. Smacznego.