Tort piernikowy z kremem karmelowym

Tort piernikowy z kremem karmelowym

Piernik jest miękki, rozpływający się w ustach oraz niezwykle aromatyczny. Zamiast tradycyjnych powideł przełożyłam go kremem kajmakowym. Całość jest pyszna, znikł w mgnieniu oka.

Ciasto:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 125g miękkiego masła
  • 200g płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z połową cukru na puszystą masę, cukier dodajemy partiami. Śmietanę mieszamy z sodą, mąkę z przyprawą korzenną. Dno formy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy kolejno żółtka, miód i śmietanę, na koniec suche składniki. Całość przelewamy do formy i pieczemy 45-50 minut. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na pół.

 

Karmel:

  • 150g cukru brązowego lub jasnego
  • 300g śmietany 30%
  • 2 łyżki masła

Cukier umieszczamy na patelni z grubym dnem lub garnku. Rozprowadzamy go równomiernie na całej powierzchni i podgrzewamy na średnim ogniu. Nie zmieniamy mocy ognia ani nie mieszamy cukru, uważamy by się nie przypalił gdyż wtedy będzie gorzki. Gdy cukier się rozpuści dodajemy śmietanę i masło – musimy uważać by nie powstała nam twarda bryła, składniki dodajemy szybko i energicznie mieszamy.Ewentualne grudki powinny się rozpuścić. Im dłużej będziemy gotować karmel tym będzie gęstszy. Studzimy.

Dodatkowo:

  • 250g mascarpone
  • 150ml śmietany 30% lub 36%

Mascarpone ubijamy z śmietaną. Pod koniec dodajemy 2/3 wcześniej przygotowanego karmelu. Przekrojone ciasto smarujemy pozostałym karmelem i przekładamy kremem – 2/3 dajemy wewnątrz i resztę na wierzch i boki. Ciasto smakuje najlepiej gdy jest lekko schłodzone. Smacznego.

IMG_0769IMG_0776 IMG_0779 IMG_0781