Kostka makowa z masą śmietankową i żurawiną
To będzie hit u mnie na świątecznym stole. Trzy przeplatające się smaki: aromatyczne, wilgotne ciasto makowe, delikatna masa jogurtowo-śmietankowa oraz kwaśno-słodka frużelina żurawinowa. Całość jest wyśmienita, sami spróbujcie.
Ciasto makowe:
- 200g masy makowej lub zmielonego maku*
- 180g cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka aromatu wanilinowego
Dno formy o wymiarach 20×22 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°.
Bułkę tartą, proszek i kaszę mannę łączymy.
Żółtka ubić z dodatkiem cukru na białą i puszystą masę. Dodać aromat, zmielony mak i suche składniki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałym ciastem. Masę przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec ok 35-40 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić.
Masa jogurtowa:
- 300g jogurtu greckiego
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe (32g)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 5 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Jogurt połączyć z cukrem. Jeśli jest dla nas za mało słodki możemy dodać więcej cukru. Dodać 4 łyżki do rozpuszczonej żelatyny i energicznie wymieszać. Następnie żelatynę połączyć z pozostałym jogurtem i również wymieszać. Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę i połączyć z nim. Możemy dodać garść żurawiny. Całość schłodzić przez min. 2-3 godziny.
Frużelina żurawinowa:
- około 250g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej w łyżce wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Żurawinę podgrzać a rondelku z cukrem. Rozgnieść za pomocą widelca by puściła trochę soku. Dodać mąkę i żelatynę. Wymieszać.
Wystudzoną frużeliną dekorować ciasto.
*Mak zalać wrzącą wodą i moczyć około 12 godzin. Po tym czasie odsączyć i zemleć 2 razy.