Kostka makowa z masą śmietankową i żurawiną

Kostka makowa z masą śmietankową i żurawiną

To będzie hit u mnie na świątecznym stole. Trzy przeplatające się smaki: aromatyczne, wilgotne ciasto makowe, delikatna masa jogurtowo-śmietankowa oraz kwaśno-słodka frużelina żurawinowa. Całość jest wyśmienita, sami spróbujcie.

Ciasto makowe:

  • 200g masy makowej lub zmielonego maku*
  • 180g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka aromatu wanilinowego

Dno formy o wymiarach 20×22 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°.

Bułkę tartą, proszek i kaszę mannę łączymy.

Żółtka ubić z dodatkiem cukru na białą i puszystą masę. Dodać aromat, zmielony mak i suche składniki.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałym ciastem. Masę przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec ok 35-40 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić.

Masa jogurtowa:

  • 300g jogurtu greckiego
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe (32g)
  • 4 płaskie łyżeczki  żelatyny

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 5 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Jogurt połączyć z cukrem. Jeśli jest dla nas za mało słodki możemy dodać więcej cukru. Dodać 4 łyżki do rozpuszczonej żelatyny i energicznie wymieszać. Następnie żelatynę połączyć z pozostałym jogurtem i również wymieszać. Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę i połączyć z nim. Możemy dodać garść żurawiny. Całość schłodzić przez min. 2-3 godziny.

Frużelina żurawinowa:

  • około 250g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej w łyżce wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Żurawinę podgrzać a rondelku z cukrem. Rozgnieść za pomocą widelca by puściła trochę soku. Dodać mąkę i żelatynę. Wymieszać.

Wystudzoną frużeliną dekorować ciasto.

IMG_0738IMG_0736IMG_0747IMG_0757

*Mak zalać wrzącą wodą i moczyć około 12 godzin. Po tym czasie odsączyć i zemleć 2 razy.