Makowiec cytrynowy – Piegusek wersja II

Makowiec cytrynowy – Piegusek wersja II

Znacie już przepis na pieguska z użyciem samych białek. Jednak zmodyfikowałam trochę przepis i oto co otrzymałam. Ciasto jest bardziej wilgotne oraz mięsiste. Dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny zawdzięcza przyjemny cytrusowy posmak, a lukier jest uwieńczeniem całości. Przepis idealnie się sprawdza jako zamiennik ciast makowych z użyciem masy makowej czy mielonego maku.

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • szklanka suchego maku
  • 5 jajek
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 250g margaryny, roztopionej i przestudzonej
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Dużą keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Mąkę, proszek do pieczenia i mak mieszamy. 3 białka ubijamy z połową cukru na sztywną i lśniącą pianę, cukier dodajemy partiami.

Połowę cukru, 2 jajka i 3 żółtka ubijamy do podwojenia objętości. Nadal ubijając dodajemy suche składniki, sok i skórkę z cytryny oraz margarynę. Na koniec delikatnie łączymy z masą białkową i przelewamy do formy. Pieczemy około 50 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka wody
  • łyżka soku z cytryny

Cukier ucieramy z sokiem i wodą. W razie potrzeby dodajemy więcej wody jeśli będzie za gęsty. Polewamy ciasto. Smacznego.

IMG_0443

IMG_0452