Tort Oreo czekoladowo-śmietankowy – Halloween
Na ten rok to już ostatni taki wpis. Jak widać, kolejny raz postawiłam na pająki ; ) Tort jest idealnie wyważony smakowo, nie za słodki, nie za mdły – perfekcyjny. Biszkopt z dodatkiem czekolady jest pyszny, wilgotny i puszysty.Pokruszone ciasteczka są świetnym dodatkiem w kremie, całość jest znakomita – zwłaszcza schłodzona. Zapraszam.
Biszkopt czekoladowy:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 90g masła
- 50g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy z czekoladą i mieszamy z kakao. Studzimy.
Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia mieszamy.
Blaszkę o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Jajka ubijamy na puszystą masę, dodając partiami cukier. Powinniśmy uzyskać puszystą masę. Dodajemy do niej ostudzoną masę czekoladową. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na zmianę mąkę i śmietanę. Masę przelewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 50-55 minut. Do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
Krem:
- 400g ciasteczek oreo
- 500g mascarpone
- 250ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 16g cukru wanilinowego
Ciasteczka oddzielamy od kremu. Odkładamy na bok 8 połówek ciasteczek, resztę kruszymy.
Mascarpone ubijamy z kremówką, dodajemy cukier. Dodajemy krem z ciasteczek i pokruszone ciasteczka.
Dodatkowo:
- 16 drażetek czekoladowanych, białych
- odrobina rozpuszczonej czekolady
- długie, cienkie żelki
- lukier
Każdy z blatów ciasta przekładamy kremem, całą powierzchnię przełożonego ciasta również nim pokrywamy. Na wierzch układamy w różnych odstępach połówki ciasteczek. Drażetki przyklejamy do ciasteczek (za pomocą lukru, masy cukrowej/marcepanowej, rozpuszczonej czekolady). Na każdej drażetce, za pomocą czekolady malujemy ‚oczka’. Z żelek robimy ‚nóżki’. Ciasto schładzamy. Smacznego.