Babeczki dyniowe – Halloween
Sezon na dynie trwa więc każdy przepis na ich wykorzystanie jest mile widziany. Wykonałam więc babeczki, są wilgotne i mięciutkie. Już podczas pieczenie czujemy przyjemny zapach cynamonu roznoszący się po całym mieszkaniu. Zapraszam.
Składniki na 12szt.:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka kakao
- 2 szklanki startej dyni
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Jajka ubijamy na sztywną pianę (kogel mogel) dodając partiami cukier. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej. Dodajemy suche składniki, pod koniec łączymy z dynią. Ciasto przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na polewę:
- 40g czekolady deserowej
- 20g czekolady mlecznej
- 30g masła
Wszystko łączymy w kąpieli wodnej i wylewamy na babeczki.
Dodatkowo:
- 50g czekolady deserowej
- 20g czekolady mlecznej
- 30g masła
- 24 białe kuleczki czekoladowe
Czekolady łączymy z masłem w kąpieli wodnej.
Na kuleczkach, za pomocą czekolady, robimy kropeczki. Pozostała czekoladę wylewamy na babeczki. Na każdej babeczce wykładamy po dwie kuleczki – oczka. Zostawiamy do zastygnięcia czekolady. Smacznego.