Babeczki dyniowe – Halloween

Babeczki dyniowe – Halloween

Sezon na dynie trwa więc każdy przepis na ich wykorzystanie jest mile widziany. Wykonałam więc babeczki, są wilgotne i mięciutkie. Już podczas pieczenie czujemy przyjemny zapach cynamonu roznoszący się po całym mieszkaniu. Zapraszam.

 

Składniki na 12szt.:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka kakao
  • 2 szklanki startej dyni
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Jajka ubijamy na sztywną pianę (kogel mogel) dodając partiami cukier. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej. Dodajemy suche składniki, pod koniec łączymy z dynią. Ciasto przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na polewę:

  • 40g czekolady deserowej
  • 20g czekolady mlecznej
  • 30g masła

Wszystko łączymy w kąpieli wodnej i wylewamy na babeczki.

Dodatkowo:

  • 50g czekolady deserowej
  • 20g czekolady mlecznej
  • 30g masła
  • 24 białe kuleczki czekoladowe

Czekolady łączymy z masłem w kąpieli wodnej.

Na kuleczkach, za pomocą czekolady, robimy kropeczki. Pozostała czekoladę wylewamy na babeczki. Na każdej babeczce wykładamy po dwie kuleczki – oczka. Zostawiamy do zastygnięcia czekolady. Smacznego.

dynia (2) dynia (3)