Kruche ciastka pistacjowe

Kruche ciastka pistacjowe

Proste w przygotowaniu i pyszne. Ciasteczka są niezwykle kruche i chrupiące. Ciasto najlepiej zagnieść dzień przed pieczeniem. Zapraszam.

Składniki na 20szt.:

  • 30g masła
  • 20ml mleka
  • 30ml alkoholu
  • 100g posiekanych pistacji
  • 80g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 200g mąki pszennej

Pistacje łączymy z mąką pszenną.

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtko. Na zmianę dodajemy suche składniki i mokre. Całość zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 2h.

Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3mm. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia.

Ciastka wyjmujemy i studzimy. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

pis (2) pis (3)