Kruche ciastka pistacjowe
Proste w przygotowaniu i pyszne. Ciasteczka są niezwykle kruche i chrupiące. Ciasto najlepiej zagnieść dzień przed pieczeniem. Zapraszam.
Składniki na 20szt.:
- 30g masła
- 20ml mleka
- 30ml alkoholu
- 100g posiekanych pistacji
- 80g cukru pudru
- 1 żółtko
- 200g mąki pszennej
Pistacje łączymy z mąką pszenną.
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtko. Na zmianę dodajemy suche składniki i mokre. Całość zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 2h.
Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3mm. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia.
Ciastka wyjmujemy i studzimy. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.