Torcik śmietankowo-jagodowy
Delikatny biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów, które są pyszne i niezwykle proste do wykonania. Nie musimy do nich nawet wyciągać miksera ; ) Wedle uznania możemy dodać swój ulubiony dżem do kremu i stworzyć idealną dla siebie kompozycje smaków. Użyłam dżemu jagodowego ponieważ jest sezon na te owoce, korzystajmy póki można.
Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, przepołowić i na górną część nałożyć krem śmietankowy.
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 50g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka aromatu wanilinowego
- 1/3 szklanki cukru
- cukier wanilinowy, 16g
Mąki wymieszać. Dno blaszki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy olej i aromat. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy partiami mąkę. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-59 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół.
Krem owocowy:
- 250g mascarpone
- 100g dżemu jagodowego
- opcjonalnie śmietan-fix*
Obydwa składniki powinny być schłodzone. Mascarpone mieszamy z dżemem (i śmietan-fixem) do połączenia.
*utrzymuje gęstość kremu
Krem śmietankowy:
- 200g śmietany 18%
- opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- jagody do dekoracji
- 6-8 łyżek dżemu jagodowego
Śmietanę mieszamy z cukrem. Możemy dodać wedle uznania więcej lub mniej cukru.
Na górną część ciasta wykładamy 2-3 łyżki dżemu i wykładamy krem. Zostawiamy na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, możemy zostawić na całą noc.
Pierwszą część ciasta układamy na paterze i smarujemy 2-3 łyżkami dżemu. Nakładamy krem owocowy i przyciskamy od góry drugą częścią biszkoptu z nałożonym wcześniej dżemem i kremem. Całość umieszczamy w lodówce na 1-2 godziny 🙂