Torcik śmietankowo-jagodowy

Torcik śmietankowo-jagodowy

Delikatny biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów, które są pyszne i niezwykle proste do wykonania. Nie musimy do nich nawet wyciągać miksera ; ) Wedle uznania możemy dodać swój ulubiony dżem do kremu i stworzyć idealną dla siebie kompozycje smaków. Użyłam dżemu jagodowego ponieważ jest sezon na te owoce, korzystajmy póki można.

Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, przepołowić i na górną część nałożyć krem śmietankowy.

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka aromatu wanilinowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy, 16g

Mąki wymieszać. Dno blaszki o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy olej i aromat. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy partiami mąkę. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-59 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół.

Krem owocowy:

  • 250g mascarpone
  • 100g dżemu jagodowego
  • opcjonalnie śmietan-fix*

Obydwa składniki powinny być schłodzone. Mascarpone mieszamy z dżemem (i śmietan-fixem) do połączenia.

*utrzymuje gęstość kremu

Krem śmietankowy:

  • 200g śmietany 18%
  • opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • jagody do dekoracji
  • 6-8 łyżek dżemu jagodowego

Śmietanę mieszamy z cukrem. Możemy dodać wedle uznania więcej lub mniej cukru.

Na górną część ciasta wykładamy 2-3 łyżki dżemu i wykładamy krem. Zostawiamy na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, możemy zostawić na całą noc.

Pierwszą część ciasta układamy na paterze i smarujemy 2-3 łyżkami dżemu. Nakładamy krem owocowy i przyciskamy od góry drugą częścią biszkoptu z nałożonym wcześniej dżemem i kremem. Całość umieszczamy w lodówce na 1-2 godziny 🙂

IMG_5053 IMG_5060 IMG_5054