Placek z jagodami i kruszonką – najprostszy

Placek z jagodami i kruszonką – najprostszy

Ciasto jest wilgotne, puchate i mocno waniliowe. Owoce i kruszonka rozpuszczają się w ustach, a w trakcie pieczenia już burczy nam w brzuchach gdyż po mieszkaniu roznosi się cudowny zapach. Wykonie jest proste i zajmuje nam nie więcej niż 20 minut. Jeśli przy ciastach ucieranych wychodzą wam zakalce to zamiast stosować do różnych rad przestrzegających przed nieudanym wypiekiem, po prostu skorzystajcie z tego przepisu. Nie ma szans by coś nie wyszło : )

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (w tym jeden waniliowy)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Dno blaszki o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Mąki i proszek łączymy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając partiami cukier do podwojenia objętości. Nadal miksując dodajemy aromat i olej, partiami wymieszane mąki. Ciasto przelewamy do formy.

Owoce:

  • 3/4 szklanki owoców
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce obtaczamy w mące i wysypujemy na ciasto.

Kruszonka:

  • cukier wanilinowy, opakowanie (16g)
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • 4-5 łyżek mąki pszennej

Masło rozpuszczamy i łączymy z resztą składników. Zagniatamy i kruszymy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Lukier:

  • łyżka soku z owoców
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Cukier ucieramy z sokiem na gładka masę i polewamy nim ciasto. Smacznego.

IMG_4977 IMG_4982 IMG_5013