Placek z jagodami i kruszonką – najprostszy
Ciasto jest wilgotne, puchate i mocno waniliowe. Owoce i kruszonka rozpuszczają się w ustach, a w trakcie pieczenia już burczy nam w brzuchach gdyż po mieszkaniu roznosi się cudowny zapach. Wykonie jest proste i zajmuje nam nie więcej niż 20 minut. Jeśli przy ciastach ucieranych wychodzą wam zakalce to zamiast stosować do różnych rad przestrzegających przed nieudanym wypiekiem, po prostu skorzystajcie z tego przepisu. Nie ma szans by coś nie wyszło : )
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru (w tym jeden waniliowy)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu waniliowego
Dno blaszki o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Mąki i proszek łączymy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając partiami cukier do podwojenia objętości. Nadal miksując dodajemy aromat i olej, partiami wymieszane mąki. Ciasto przelewamy do formy.
Owoce:
- 3/4 szklanki owoców
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce obtaczamy w mące i wysypujemy na ciasto.
Kruszonka:
- cukier wanilinowy, opakowanie (16g)
- łyżka cukru
- łyżka masła
- 4-5 łyżek mąki pszennej
Masło rozpuszczamy i łączymy z resztą składników. Zagniatamy i kruszymy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Lukier:
- łyżka soku z owoców
- 3-4 łyżki cukru pudru
Cukier ucieramy z sokiem na gładka masę i polewamy nim ciasto. Smacznego.