Czekoladowe babeczki z kremem owocowym
Wspaniałe połączenie czekoladowego ciasta i kremu owocowego jest w stanie każdemu umilić dzień. Babeczki są wilgotne i wyrośnięte a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Zapraszam.
Babeczki 12szt:
- 200g masła/margaryny
- niecała szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- ponad 1/2 szklanki śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Masło ucieramy na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie na zmianę dodajemy sypkie składniki i śmietanę. Gotowe ciasto przelewamy do foremek na babeczki i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krem:
- 500g mascarpone
- 250g dżemu
- 2 śmietan-fixy
Schłodzone mascarpone dokładnie wymieszać z dżemem i śmietan-fixem, tylko do połączenia.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Smacznego 🙂