Czekoladowe babeczki z kremem owocowym

Czekoladowe babeczki z kremem owocowym

Wspaniałe połączenie czekoladowego ciasta i kremu owocowego jest w stanie każdemu umilić dzień. Babeczki są wilgotne i wyrośnięte a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Zapraszam.

Babeczki 12szt:

  • 200g masła/margaryny
  • niecała szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ponad 1/2 szklanki śmietany 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Masło ucieramy na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie na zmianę dodajemy sypkie składniki i śmietanę. Gotowe ciasto przelewamy do foremek na babeczki i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Krem:

  • 500g mascarpone
  • 250g dżemu
  • 2 śmietan-fixy

Schłodzone mascarpone dokładnie wymieszać z dżemem  i śmietan-fixem, tylko do połączenia.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Smacznego 🙂

IMG_5153

IMG_5156IMG_5165IMG_5171