Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami

Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami

Jest to jedno z najlepszych kruchych ciast jakie upiekłam – nie za kruche, nie za twarde, rozpływające się w ustach. Truskawki równoważą słodycz kremu, a podprażone migdały są przysłowiową wisienką na torcie. Całość jest powalająca. Krem i ciasto przygotowuję dzień wcześniej,a truskawki nakładam tuż przed podaniem.

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200g zimnego masła/margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 140g mąki krupczatki

Wszystkie składniki łączymy w misce. Zagniatamy do uzyskania zwartej kulki, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez min. 1h, można całą noc. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Formę o średnicy 24cm natłuszczamy i wykładamy do niej  ciasto-ja pokruszyłam i następnie pozlepiałam. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem:

  • 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 230g białej czekolady

Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w śmietanie, nie gotujemy. Krem studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Schłodzony krem ubijamy do uzyskania gęstszej masy.

Dodatkowo:

  • 300g truskawek
  • 20g podprażonych płatek migdałów

Truskawki myjemy i jeśli chcemy – przepoławiamy. Na ciasto wykładamy krem. Następnie układamy na nim truskawki i posypujemy migdałami. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce. Smacznego 🙂

tartatrusbiała (1) tartatrusbiała (2) tartatrusbiała (3) tartatrusbiała (4)