Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami
Jest to jedno z najlepszych kruchych ciast jakie upiekłam – nie za kruche, nie za twarde, rozpływające się w ustach. Truskawki równoważą słodycz kremu, a podprażone migdały są przysłowiową wisienką na torcie. Całość jest powalająca. Krem i ciasto przygotowuję dzień wcześniej,a truskawki nakładam tuż przed podaniem.
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 200g zimnego masła/margaryny
- 200g mąki pszennej
- 140g mąki krupczatki
Wszystkie składniki łączymy w misce. Zagniatamy do uzyskania zwartej kulki, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez min. 1h, można całą noc. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Formę o średnicy 24cm natłuszczamy i wykładamy do niej ciasto-ja pokruszyłam i następnie pozlepiałam. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na krem:
- 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 230g białej czekolady
Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w śmietanie, nie gotujemy. Krem studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Schłodzony krem ubijamy do uzyskania gęstszej masy.
Dodatkowo:
- 300g truskawek
- 20g podprażonych płatek migdałów
Truskawki myjemy i jeśli chcemy – przepoławiamy. Na ciasto wykładamy krem. Następnie układamy na nim truskawki i posypujemy migdałami. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce. Smacznego 🙂