
Sernik truskawkowy
Obowiązkowy do upieczenia w sezonie truskawkowym. Delikatnie owocowy, słodki i prosty do zrobienia. Nie jest za słodki więc idealnie nadaje się na cieplejsze dni. Zapraszam.
Składniki na spód:
- 250g herbatników
- 80g masła
Herbatniki kruszymy, najlepiej za pomocą malaksera. Następnie łączymy z roztopionym masłem. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (same dno) i wykładamy do niej masę z ciastek dokładnie przyklepując. Chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
Składniki na masę serową:
- 750g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie)
- 250g truskawek (zmiksowanych blenderem z dodatkiem 1 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 220g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki aromatu wanilinowego
- łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 250ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka aromatu wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze, najlepiej przygotować je na godzinę przed pieczeniem.
Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Zostawiamy 50ml zmiksowanych truskawek – później będą potrzebne. Wszystkie składniki miksujemy, tylko do połączenia składników. Wylewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60-70 minut.
Śmietanę łączymy z resztą składników. Wylewamy na sernik. Z musu truskawkowego robimy kleksy na śmietanie i za pomocą wykałaczek robimy wzorki. Pieczemy jeszcze 10-15 minut i wyjmujemy. Wystudzony sernik umieszczamy w lodówce na noc. Smacznego.