Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy

Obowiązkowy do upieczenia w sezonie truskawkowym. Delikatnie owocowy, słodki i prosty do zrobienia. Nie jest za słodki więc idealnie nadaje się na cieplejsze dni. Zapraszam.

Składniki na spód:

  • 250g herbatników
  • 80g masła

Herbatniki kruszymy, najlepiej za pomocą malaksera. Następnie łączymy z roztopionym masłem. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (same dno) i wykładamy do niej masę z ciastek dokładnie przyklepując. Chłodzimy w lodówce przez pół godziny.

Składniki na masę serową:

  • 750g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 250g truskawek (zmiksowanych blenderem z dodatkiem 1 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 220g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki aromatu wanilinowego
  • łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 250ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka aromatu wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze, najlepiej przygotować je na godzinę przed pieczeniem.

Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Zostawiamy 50ml zmiksowanych truskawek – później będą potrzebne. Wszystkie składniki miksujemy, tylko do połączenia składników. Wylewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60-70 minut.

Śmietanę łączymy z resztą składników. Wylewamy na sernik. Z musu truskawkowego robimy kleksy na śmietanie i za pomocą wykałaczek robimy wzorki. Pieczemy jeszcze 10-15 minut i wyjmujemy. Wystudzony sernik umieszczamy w lodówce na noc. Smacznego.

 

sernik (2) sernik (3) sernik.