Ciasto kruche z kremem czekoladowym,śmietankowym i truskawkami
Wprost rozpływa się w ustach. Jest to jedno z lepszych ciast jakie jadłam, na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. Obydwa kremy idealnie współgrają z truskawkami i kruchym czekoladowym ciastem. Musicie to spróbować.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 80g mąki krupczatki
- 200g masła/margaryny (zimnej)
- 160g cukru pudru
- 60g kakao
- 2 jajka
Mąki mieszamy z kakaem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy 1h. Formę smarujemy margaryna i wykładamy do niej ciasto. Nakłuwamy je i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na krem czekoladowy:
- 250ml śmietany 30%
- 200g czekolady
Śmietanę podgrzewamy i dodajemy do niej połamaną czekoladę, trzymamy na małym ogniu do jej rozpuszczenia – nie gotujemy. Studzimy. Gdy krem ostygnie chowamy go do lodówki na min.4h. Po tym czasie krem wyjmujemy i miksujemy.
Składniki na krem śmietankowy:
- 100ml śmietany 30%
- 60g serka macarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Dodatkowo:
- płatki czekolady do dekoracji
- 300-400g truskawek
Na wystudzone ciasto wykładamy kolejno krem czekoladowy i śmietankowy. Posypujemy czekoladowymi płatkami i układamy na nim truskawki. Smacznego.