Ciasto kruche z kremem czekoladowym,śmietankowym i truskawkami

Ciasto kruche z kremem czekoladowym,śmietankowym i truskawkami

Wprost rozpływa się w ustach. Jest to jedno z lepszych ciast jakie jadłam, na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. Obydwa kremy idealnie współgrają z truskawkami i kruchym czekoladowym ciastem. Musicie to spróbować.

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g mąki krupczatki
  • 200g masła/margaryny (zimnej)
  • 160g cukru pudru
  • 60g kakao
  • 2 jajka

Mąki mieszamy z kakaem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy 1h. Formę smarujemy margaryna i wykładamy do niej ciasto. Nakłuwamy je i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250ml śmietany 30%
  • 200g czekolady

Śmietanę podgrzewamy i dodajemy do niej połamaną czekoladę, trzymamy na małym ogniu do jej rozpuszczenia – nie gotujemy. Studzimy. Gdy krem ostygnie chowamy go do lodówki na min.4h. Po tym czasie krem wyjmujemy i miksujemy.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 100ml śmietany 30%
  • 60g serka macarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy z mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Dodatkowo:

  • płatki czekolady do dekoracji
  • 300-400g truskawek

Na wystudzone ciasto wykładamy kolejno krem czekoladowy i śmietankowy. Posypujemy czekoladowymi płatkami i układamy na nim truskawki. Smacznego.

tttt (1) tttt (2) tttt (3) tttt (7)