Słodkie biszkoptowe jajeczka wielkanocne
Małe i słodziutkie. Spodobają się każdemu, szczególnie najmniejszym. Nie są trudne, choć trzeba trochę poświęcić na nie czasu.
Potrzebne nam będą skorupki po jajkach, 12-14 sztuk. Nie muszą to być wydmuszki, jednak dziurki jakie zrobimy w jajkach powinny być jak najmniejsze, na tyle małe byśmy mogli za pomocą łyżeczki wlać do nich ciasto, uprzednio je wyczyścić. Skorupki moczyć przez 0,5h w roztworze 1l ciepłej wody z 100g soli. Wyjąć i wysuszyć. Jajka od środka posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Owinąć aluminium i umieścić w foremkach do babeczek, w taki sposób by się nie przewracały.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- cukier wanilinowy (16g)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka mąki pszennej
- kilka kropel aromatu wanilinowego
Białka ubić z cukrami na sztywną pianę. Dodać żółtka i aromat. Następnie połączyć z mąkami za pomocą szpatułki kuchennej. Przelać do przygotowanych wcześniej skorupek. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić. Wykałaczką wyjąć odrobinę ciasta ze środka.
Składniki na krem:
- 100ml soku przecierowego (u mnie marchew-jabłko)
- 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
- łyżeczka cukru
- 30g masła
Większość soku zagotować z cukrem, resztę wymieszać z budyniem i wlać na ten gotujący się w rondelku. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę i dodać budyń. Przełożyć do rękawa cukierniczego i używając odpowiedniej końcówki (tej do nadziewania) ‚wstrzyknąć’ krem do jajek. Gotowe.