Babeczki ze szpinakiem

Babeczki ze szpinakiem

Było już ciasto – teraz czas babeczki. Są równie pyszne, tylko w wersji mini.

Składniki na ciasto:*

  • 200g szpinaku
  • 2 jajka
  • 90-100g cukru
  • 1/4 szklanka oleju rzepakowego
  • 230g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny

Szpinak zmiksować blenderem. Mąkę przesiać z proszkiem – dobrze wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna masę, nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mieszając delikatnie, dodawać do masy jajecznej resztę składników. Przelać do foremek na ok. 3/4 ich wysokości.Wsadzić do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec do ‚suchego patyczka’ 25-30 minut. wyjąć i wystudzić.

Składniki na lemon curd:**

  • 2 jajka
  • sok i skórka z 2 cytryny
  • 50g masła
  • 50g cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w rondelku z grubym dnem. Zagotować wciąż mieszając (by nie zrobiły się grudki). Wystudzić.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 200ml śmietany 30% lub 36%
  • łyżka lub dwie cukru pudru
  • śmietan-fix
  • 1/5 łyżeczki aromatu śmietankowego

Dodatkowo:

  • bezy 12 sztuk

Wszystkie składniki oprócz aromatu ubić. Pod koniec ubijania dodać aromat.

W wystudzonych babeczkach wydrążyć dziurki, a ciasto z nich wydrążone pokruszyć. 3/4 lemon curdu i całą śmietanę przełożyć do babeczek. Babeczki obsypać pokruszonym ciastem, tak aby pokryło w całości bitą śmietanę. Na każdą babeczkę nałożyć odrobinę lemon curdu i na czubek położyć bezę. Smacznego 🙂

 

*wychodzi ok 12 babeczek

**ilość otrzymanego lemon curdu zależy od wielkości cytryn i jajek

 

blog (16)