Babeczki ze szpinakiem
Było już ciasto – teraz czas babeczki. Są równie pyszne, tylko w wersji mini.
Składniki na ciasto:*
- 200g szpinaku
- 2 jajka
- 90-100g cukru
- 1/4 szklanka oleju rzepakowego
- 230g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z cytryny
Szpinak zmiksować blenderem. Mąkę przesiać z proszkiem – dobrze wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna masę, nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mieszając delikatnie, dodawać do masy jajecznej resztę składników. Przelać do foremek na ok. 3/4 ich wysokości.Wsadzić do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec do ‚suchego patyczka’ 25-30 minut. wyjąć i wystudzić.
Składniki na lemon curd:**
- 2 jajka
- sok i skórka z 2 cytryny
- 50g masła
- 50g cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w rondelku z grubym dnem. Zagotować wciąż mieszając (by nie zrobiły się grudki). Wystudzić.
Składniki na krem śmietankowy:
- 200ml śmietany 30% lub 36%
- łyżka lub dwie cukru pudru
- śmietan-fix
- 1/5 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
- bezy 12 sztuk
Wszystkie składniki oprócz aromatu ubić. Pod koniec ubijania dodać aromat.
W wystudzonych babeczkach wydrążyć dziurki, a ciasto z nich wydrążone pokruszyć. 3/4 lemon curdu i całą śmietanę przełożyć do babeczek. Babeczki obsypać pokruszonym ciastem, tak aby pokryło w całości bitą śmietanę. Na każdą babeczkę nałożyć odrobinę lemon curdu i na czubek położyć bezę. Smacznego 🙂
*wychodzi ok 12 babeczek
**ilość otrzymanego lemon curdu zależy od wielkości cytryn i jajek