Mazurek z kremem kajmakowym i prażonym słonecznikiem

Mazurek z kremem kajmakowym i prażonym słonecznikiem

Mazurek z kajmakiem jest u mnie w domu tradycją. Gości na stole co roku i zawsze jest przyjmowany z takim samym entuzjazmem. Gorąco polecam : )

Kruche ciasto:

  • 2 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 200g masła, zimnego
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • opcjonalnie łyżka wybranego aromatu np. wanilinowego, migdałowego

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).

Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Prażony słonecznik:

  • 300g słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Na nagrzaną patelnię wrzucić masło, cukier i słonecznik. Prażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni i wystudzić. Pokruszyć (gdy wystygnie, słonecznik będzie delikatnie sklejony)

Krem kajmakowy:

  • puszka kajmaku 400g
  • 200g masła
  • 3/4  prażonego słonecznika

Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami kajmak. Pod koniec krem wymieszać ze słonecznikiem. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Posypać resztą prażonego słonecznika. Smacznego 🙂

 

IMG_3852 IMG_3861 IMG_3863 IMG_3870