Mazurek z kremem kajmakowym i prażonym słonecznikiem
Mazurek z kajmakiem jest u mnie w domu tradycją. Gości na stole co roku i zawsze jest przyjmowany z takim samym entuzjazmem. Gorąco polecam : )
Kruche ciasto:
- 2 1/4 szklanki mąki krupczatki
- 200g masła, zimnego
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko, 1 żółtko
- opcjonalnie łyżka wybranego aromatu np. wanilinowego, migdałowego
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).
Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Prażony słonecznik:
- 300g słonecznika
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Na nagrzaną patelnię wrzucić masło, cukier i słonecznik. Prażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni i wystudzić. Pokruszyć (gdy wystygnie, słonecznik będzie delikatnie sklejony)
Krem kajmakowy:
- puszka kajmaku 400g
- 200g masła
- 3/4 prażonego słonecznika
Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami kajmak. Pod koniec krem wymieszać ze słonecznikiem. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Posypać resztą prażonego słonecznika. Smacznego 🙂