Sernik z musem cytrynowym

Sernik z musem cytrynowym

Jak większość wam znanych serników – jest szybki i prosty do przygotowania. Więcej czasu zajmuje przygotowanie musu cytrynowego, ale to właśnie dzięki niemu TEN sernik jest wyjątkowy. Mus wraz z masą serową tworzy świetnie ze sobą zgraną całość, palce lizać.

Składniki na kruchy spód:

  • 200g herbatników
  • 40g roztopionego masła

Dno formy o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy, najlepiej użyć do tego blendera. Następnie łączymy je z masłem i wykładamy do formy. Podpiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.

Składniki na masę serową:

  • 500g twarogu tłustego/półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 250ml śmietany kremówki
  • 30g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka aromatu cytrynowego

Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.

Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy, tylko do ich połączenia. Masę serową przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-55 minut, wyjmujemy i studzimy.

Składniki na mus cytrynowy:

  • 120ml soku z cytryny – 2 duże cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 240g cukru
  • 4 żółtka
  • 110g miękkiego masła
  • 250ml śmietany kremówki

Masło najlepiej wyjąć z lodówki na długo przed przygotowaniem i zostawić w ciepłym miejscu. Możemy również umieścić je w mikrofali i podgrzać przez 10-20 sekund.

Sok z cytryny zagotowujemy z połową cukru w rondelku, najlepiej jeśli użyjemy do tego rondelka z grubym dnem.

Żółtka ubijamy dodając partiami cukier, do podwojenia objętości. Powinniśmy uzyskać białą, puszystą masę. Nadal miksując wlewamy powoli gorący sok z cytryny. Całość przelewamy z powrotem do rondelka i zagotowujemy, uważamy by masa się nie przypaliła, najlepiej mieszać do zgęstnienia. W ten sposób przygotowany budyń przelewamy do miski i miksujemy przez 10-15 minut do wystudzenia, dodając partiami masło.

Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łączymy ją z budyniem, dodajemy go partiami i skórką z cytryny. Całość przelewamy na wystudzony sernik i umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy go udekorować bezami, bitą śmietaną lub innymi ozdobami. Smacznego.

 

muscytrynowy (3) muscytrynowy (5) muscytrynowy (7) muscytrynowy (8) muscytrynowy (9)