
Sernik z musem cytrynowym
Jak większość wam znanych serników – jest szybki i prosty do przygotowania. Więcej czasu zajmuje przygotowanie musu cytrynowego, ale to właśnie dzięki niemu TEN sernik jest wyjątkowy. Mus wraz z masą serową tworzy świetnie ze sobą zgraną całość, palce lizać.
Składniki na kruchy spód:
- 200g herbatników
- 40g roztopionego masła
Dno formy o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy, najlepiej użyć do tego blendera. Następnie łączymy je z masłem i wykładamy do formy. Podpiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.
Składniki na masę serową:
- 500g twarogu tłustego/półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 250ml śmietany kremówki
- 30g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.
Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy, tylko do ich połączenia. Masę serową przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-55 minut, wyjmujemy i studzimy.
Składniki na mus cytrynowy:
- 120ml soku z cytryny – 2 duże cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
- 240g cukru
- 4 żółtka
- 110g miękkiego masła
- 250ml śmietany kremówki
Masło najlepiej wyjąć z lodówki na długo przed przygotowaniem i zostawić w ciepłym miejscu. Możemy również umieścić je w mikrofali i podgrzać przez 10-20 sekund.
Sok z cytryny zagotowujemy z połową cukru w rondelku, najlepiej jeśli użyjemy do tego rondelka z grubym dnem.
Żółtka ubijamy dodając partiami cukier, do podwojenia objętości. Powinniśmy uzyskać białą, puszystą masę. Nadal miksując wlewamy powoli gorący sok z cytryny. Całość przelewamy z powrotem do rondelka i zagotowujemy, uważamy by masa się nie przypaliła, najlepiej mieszać do zgęstnienia. W ten sposób przygotowany budyń przelewamy do miski i miksujemy przez 10-15 minut do wystudzenia, dodając partiami masło.
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łączymy ją z budyniem, dodajemy go partiami i skórką z cytryny. Całość przelewamy na wystudzony sernik i umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy go udekorować bezami, bitą śmietaną lub innymi ozdobami. Smacznego.