Podwójnie musowe ciasto – truskawkowo truskawkowe
Czy może być coś lepszego od musu truskawkowego? Tak, dwa musy truskawkowe. Jeden zrobiony na śmietanie, drugi na galaretce. Obydwa są równie pyszne. Wilgotny biszkopt czekoladowy stanowi idealne dopełnienie ciasta. Nie mam co wiele pisać, musicie tego spróbować.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 190g cukru
- 170g mąki pszennej
- 30g kakao
Dno foremki o wymiarach 19cmx24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Mąkę przesiewamy i łączymy z kakaem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po łyżce cukru. Dodajemy żółtka. Miksując na minimalnych obrotach dodajemy stopniowo suche składniki. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Jedną połowę wkładamy do formy.
Składniki na mus ze śmietanką:
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 250g truskawek
- 60g cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki żelatyny
Żelatynę umieszczamy w garnuszku. Dodajemy 4-5 łyżek wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia, nie gotujemy.
Truskawki podgrzewamy z sokiem z cytryny i cukrem. Miksujemy. Do zmiksowanych truskawek dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Owoce odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Gdy zacznie tężeć – ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy do niej masę truskawkową i miksujemy do połączenia, wylewamy do formy.
Składniki na mus z galaretką:
- 300g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 łyżki żelatyny
Truskawki miksujemy. Galaretki rozrabiamy w 1/2 wody z przepisu. Studzimy. Żelatynę umieszczamy w garnuszku. Dodajemy 4-5 łyżek wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia, nie gotujemy. Mieszamy dokładnie z truskawkami. Gdy galaretka ostygnie dodajemy do niej zmiksowane truskawki. Całość odstawiamy, gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
Składniki na polewę:
- 200g czekolady
- 50ml mleka
- 20g masła
Wszystko umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Podgrzewamy do połączenia składników. Całość wylewamy na ciasto.
Możemy również użyć kupnej polewy.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego.