Truskawkowa chmurka – kruche ciasto z truskawkami i delikatną bezą
Możemy dodać do niego dowolne owoce, teraz korzystając z sezonowych owoców, użyłam truskawek. Ciasto jest niesamowicie delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, po prostu wspaniałe.
Składniki na kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 50g mąki krupczatki
- 140g masła, zimnego
- 15g cukru pudru
- 2 żółtka (białka zostawiamy na beze)
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść w kulkę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik nagrzać na 180°C. Formę o wymiarach 20cmx8cm wyłożyć papierem do pieczenia i starannie obkleić ciastem. Ciasto nakłuć i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na masę truskawkową:
- 300g truskawek
- 15g mąki ziemniaczanej
Truskawki pokroić w kostkę i umieścić w rondelku z grubym dnem. Wymieszać dokładnie z mąką i zagotować. Gotować do otrzymania kisielu. Wyłożyć na ciasto.
Składniki na beze:
- 3 białka
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 160g cukru
Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Białka ubijać na sztywną pianę. Cukier dodajemy powoli, łyżeczka po łyżeczce – to ważne. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną masę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę bezową wykładamy na ciasto i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut. Beza powinna być lekko zarumieniona. Piekarnik wyłączamy, ciasta nie wyciągamy, powinna się suszyć przy otwartych drzwiczkach. Smacznego 🙂