Sernik z brzoskwiniami i kokosem

Sernik z brzoskwiniami i kokosem

Ten sernik jest obłędny. Delikatna masa serowa w połączeniu ze słodkim, kokosowym wierzchem sprawia, że jesteśmy w raju! Do ciasta możemy dodawać różne owoce, jednak dla mnie najlepsze są brzoskwinie. Przepis jest bardzo prosty i nie ma mowy by sernik wam nie wyszedł.

 Spód:

  • 3 jajka
  • 180g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru
  • 300g mąki
  • cukier wanilinowy
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Blachę o wymiarach 40x32cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać na 200°C.

Masło utrzeć dodając stopniowo cukier – możemy użyć do tego miksera. Kolejno dodawać jajka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia ok 20 minut. Wyjmujemy i studzimy (ciasto nie musi całkowicie ostygnąć).

Masa serowa:

  • 500g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)
  • 500g serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
  • 180g cukru
  • 2-3 cukry wanilinowe
  • 3 duże jajka
  • 1 budyń wanilinowy bez cukru

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę dodając stopniowo połowę cukru.

Twaróg łączymy z serkiem.

Żółtka ubijamy dodając pozostały cukier. Następnie dodajemy masę serową i budyń. Delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Całość wylewamy na podpieczone ciasto.

Dodatkowo:

  • 250g wiórek kokosowych
  • 160g cukru
  • 200g masła
  • duża puszka brzoskwiń

Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Masło rozpuszczamy z cukrem i łączymy z wiórkami kokosowymi.

Brzoskwinie odsączamy z zalewamy i kroimy w kostkę. Wykładamy je na masę serową. Całość posypujemy wiórkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, do zarumienienia wiórek. Po tym czasie całość przykrywamy folią aluminiową (by wiórki się nie spiekły) i pieczemy 60-70 minut. Sernik studzimy. Smacznego 🙂

DSCF3434 DSCF3461