Sernik z brzoskwiniami i kokosem
Ten sernik jest obłędny. Delikatna masa serowa w połączeniu ze słodkim, kokosowym wierzchem sprawia, że jesteśmy w raju! Do ciasta możemy dodawać różne owoce, jednak dla mnie najlepsze są brzoskwinie. Przepis jest bardzo prosty i nie ma mowy by sernik wam nie wyszedł.
Spód:
- 3 jajka
- 180g masła w temperaturze pokojowej
- 100g cukru
- 300g mąki
- cukier wanilinowy
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Blachę o wymiarach 40x32cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać na 200°C.
Masło utrzeć dodając stopniowo cukier – możemy użyć do tego miksera. Kolejno dodawać jajka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia ok 20 minut. Wyjmujemy i studzimy (ciasto nie musi całkowicie ostygnąć).
Masa serowa:
- 500g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)
- 500g serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
- 180g cukru
- 2-3 cukry wanilinowe
- 3 duże jajka
- 1 budyń wanilinowy bez cukru
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę dodając stopniowo połowę cukru.
Twaróg łączymy z serkiem.
Żółtka ubijamy dodając pozostały cukier. Następnie dodajemy masę serową i budyń. Delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Całość wylewamy na podpieczone ciasto.
Dodatkowo:
- 250g wiórek kokosowych
- 160g cukru
- 200g masła
- duża puszka brzoskwiń
Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Masło rozpuszczamy z cukrem i łączymy z wiórkami kokosowymi.
Brzoskwinie odsączamy z zalewamy i kroimy w kostkę. Wykładamy je na masę serową. Całość posypujemy wiórkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut, do zarumienienia wiórek. Po tym czasie całość przykrywamy folią aluminiową (by wiórki się nie spiekły) i pieczemy 60-70 minut. Sernik studzimy. Smacznego 🙂