
Obwarzanki – oponki serowe
Nie wyobrażam sobie karnawału bez obwarzanek! Są przepyszne, mięciutkie i wyrośnięte. Dodatkowo praca którą wkładamy w ich przygotowanie jest naprawdę niewielka. Jeśli nie macie cierpliwości do wyrabiania pączków to zdecydowanie polubicie ten prosty przepis. Zapraszam.
Ciasto:
- 2 jajka
- 200g serka homogenizowanego wanilinowego
- 1 proszek do pieczenia – małe opakowanie
- 2 cukry wanilinowe
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mąki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 łyżki spirytusu (dodajemy do zimnego tłuszczu)
- cukier puder do oprószenia
Do zimnego oleju wlewamy spirytus i nagrzewamy.
Proszek dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Podsypując blat mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5mm. Wykrawamy za pomocą dużej szklanki koła, a za pomocą mniejszej robimy w nim dziurkę. Wkładamy do nagrzanego tłuszczu i smażymy. Gotowe wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia na papier śniadaniowy (nadmiar tłuszczu wsiąknie w papier). Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.