Obwarzanki – oponki serowe

Obwarzanki – oponki serowe

Nie wyobrażam sobie karnawału bez obwarzanek! Są przepyszne, mięciutkie i wyrośnięte. Dodatkowo praca którą wkładamy w ich przygotowanie jest naprawdę niewielka. Jeśli nie macie cierpliwości do wyrabiania pączków to zdecydowanie polubicie ten prosty przepis. Zapraszam.

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 200g serka homogenizowanego wanilinowego
  • 1 proszek do pieczenia – małe opakowanie
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 łyżki spirytusu (dodajemy do zimnego tłuszczu)
  • cukier puder do oprószenia

Do zimnego oleju wlewamy spirytus i nagrzewamy.

Proszek dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Podsypując blat mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5mm. Wykrawamy za pomocą dużej szklanki koła, a za pomocą mniejszej robimy w nim dziurkę. Wkładamy do nagrzanego tłuszczu i smażymy. Gotowe wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia na papier śniadaniowy (nadmiar tłuszczu wsiąknie w papier). Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

IMG_2739IMG_2725IMG_2763IMG_2724