Sernik kokosowy – na śmietanie

Sernik kokosowy – na śmietanie

Zamiast sera użyłam śmietany 18%, mimo to ciasto smakuje jak najlepszy sernik kokosowy! Masa serowa jest niesamowicie delikatna, lekka jak chmurka. Wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w masie więc nie ma powodu by z nich rezygnować jeśli boicie się, że będą zgrzytać pod zębami. Muście choć raz spróbować tego ciasta.

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła, zimnego
  • 6 żółtek

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i wiórki łączymy. Dodajemy żółtka i posiekane masło, całość zagniatamy do uzyskania zwartej masy. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 2h.

Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°C. 2/3 schłodzonego ciasta ścieramy i ugniatamy na spód blaszki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do ze złocenia ok 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Masa serowa:

  • 200g mleczka kokosowego
  • 1kg śmietany 18%
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • szklanka cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 6 białek
  • szklanka wiórek kokosowych

Śmietanę, mleczko kokosowe i wiórki łączymy.

Białka ubijamy dodając stopniowo cukry. Miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Dodajemy budyń. Stopniowo łączymy z masą śmietankową. Wystudzony kruchy spód oprószamy bułką tartą. Wylewamy na niego masę śmietankową i ścieramy resztę pozostałego ciasta. Możemy dodatkowo posypać garścią wiórek kokosowych. Wkładamy do piekarnika (nagrzanego na 170°) i pieczemy przez 70-80 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze 20 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do ostygnięcia.

Ostudzony sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki likieru kokosowego lub wody

Składniki ucieramy i polewamy nim sernik.

IMG_2613 IMG_2620 IMG_2643