Sernik kokosowy – na śmietanie
Zamiast sera użyłam śmietany 18%, mimo to ciasto smakuje jak najlepszy sernik kokosowy! Masa serowa jest niesamowicie delikatna, lekka jak chmurka. Wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w masie więc nie ma powodu by z nich rezygnować jeśli boicie się, że będą zgrzytać pod zębami. Muście choć raz spróbować tego ciasta.
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła, zimnego
- 6 żółtek
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i wiórki łączymy. Dodajemy żółtka i posiekane masło, całość zagniatamy do uzyskania zwartej masy. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 2h.
Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°C. 2/3 schłodzonego ciasta ścieramy i ugniatamy na spód blaszki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do ze złocenia ok 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Masa serowa:
- 200g mleczka kokosowego
- 1kg śmietany 18%
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- szklanka cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 6 białek
- szklanka wiórek kokosowych
Śmietanę, mleczko kokosowe i wiórki łączymy.
Białka ubijamy dodając stopniowo cukry. Miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Dodajemy budyń. Stopniowo łączymy z masą śmietankową. Wystudzony kruchy spód oprószamy bułką tartą. Wylewamy na niego masę śmietankową i ścieramy resztę pozostałego ciasta. Możemy dodatkowo posypać garścią wiórek kokosowych. Wkładamy do piekarnika (nagrzanego na 170°) i pieczemy przez 70-80 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze 20 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do ostygnięcia.
Ostudzony sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki likieru kokosowego lub wody
Składniki ucieramy i polewamy nim sernik.