
Ciasto Rafaello
Wprost niebiańskie połączenie migdałowego ciasta i delikatnego kremu kokosowego. Całość jest leciutka, słodycz jest perfekcyjnie wyważona, warstwy kremu z ciastem rozpływają się w ustach. Jest to najlepszy przepis na Rafaello z jakim się spotkałam. Jeśli szukacie przepisu na to ciasto, to zapewniam Was, że ten stuprocentowo spełni Wasze oczekiwania.
Składniki na migdałowy biszkopt:
- 150g zmielonych migdałów
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- łyżka bułki tartej
- 3/4 szklanki cukru – w tym opakowanie cukru wanilinowego
- 6 dużych jajek
Mąkę, bułkę tartą oraz zmielone orzechy mieszamy. Dno blaszki o wymiarach 22x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy krótko z dodatkiem soli. Następnie dodajemy partiami cukier. Powinniśmy otrzymać sztywną i lśniącą pianę. Wciąż miksując dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy suche składniki. Przelewamy do blaszki i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Składniki na krem:
- 500g serka mascarpone
- puszka mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- śmietan-fix (można pominąć)
- szklanka wiórek kokosowych – ok 50g plus do posypania po wierzchu
Mleczko kokosowe umieszczamy na noc w lodówce.
Schłodzone mleczko otwieramy i wyjmujemy jego gęstą, białą część. Resztą nakrapiamy obydwie części biszkoptu. Gęste mleczko ubijamy krótko za pomocą miksera z pozostałymi składnikami pod koniec dodając wiórki kokosowe. Nakropiony biszkopt przekładamy 3/4 kremu. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu. Posypujemy wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3h smacznego 🙂