Sernik japoński z frużeliną malinową
Nieprawdopodobnie delikatny, wilgotny, wyrośnięty i cytrusowy sernik i przepyszna warstwa owoców. Deser prezentuje się niesamowicie i równie dobrze smakuje, dodatkowo jest prosty w przygotowaniu.
Masa serowa:
- 200g serka typu Philadelphia/naturalny serek kanapkowy
- 5 jajek
- łyżka aromatu cytrynowego
- 120g cukru
- 40g masła
- 50g mąki pszennej (5 płaskich łyżek)
- 80ml mleka
- 20g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- skórka starta z 1 cytryny
Masło, serek i mleko podgrzewamy do połączenia się składników. Dodajemy aromat i skórkę z cytryny. Studzimy. Dno blaszki o wymiarach 20x22cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz wymieszane mąki. Wylewamy do blaszki.Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Wewnątrz umieszczamy żaroodporne naczynie* do połowy zalane gorącą wodą – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej 5yosyo8.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie delikatnie łączymy z masą serową. Całość przelewamy do formy. Umieszczamy ją w zalanym wodą naczyniu (woda powinna sięgać do połowy wysokości formy) i pieczemy przez 60-70 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Frużelina malinowa:
- około 250g malin
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej w łyżce wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Maliny podgrzać w rondelku z cukrem.Dodać mąkę i żelatynę. Wymieszać. Wystudzić i udekorować sernik. Smacznego.
*może być to głęboka blaszka