Sernik japoński z frużeliną malinową

Sernik japoński z frużeliną malinową

Nieprawdopodobnie delikatny, wilgotny, wyrośnięty i cytrusowy sernik i przepyszna warstwa owoców. Deser prezentuje się niesamowicie i równie dobrze smakuje, dodatkowo jest prosty w przygotowaniu.

Masa serowa:

  • 200g serka typu Philadelphia/naturalny serek kanapkowy
  • 5 jajek
  • łyżka aromatu cytrynowego
  • 120g cukru
  • 40g masła
  • 50g mąki pszennej (5 płaskich łyżek)
  • 80ml mleka
  • 20g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • skórka starta z 1 cytryny

Masło, serek i mleko podgrzewamy do połączenia się składników. Dodajemy aromat i skórkę z cytryny. Studzimy. Dno blaszki o wymiarach 20x22cm wykładamy papierem do pieczenia.

Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz wymieszane mąki. Wylewamy do blaszki.Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Wewnątrz umieszczamy żaroodporne naczynie* do połowy zalane gorącą wodą – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej 5yosyo8.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie delikatnie łączymy z masą serową. Całość przelewamy do formy. Umieszczamy ją w zalanym wodą naczyniu (woda powinna sięgać do połowy wysokości formy) i pieczemy przez 60-70 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Frużelina malinowa:

  • około 250g malin
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej w łyżce wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Maliny podgrzać w rondelku z cukrem.Dodać mąkę i żelatynę. Wymieszać. Wystudzić i udekorować sernik. Smacznego.

 

*może być to głęboka blaszka