Ciasto truskawkowo-kokosowe

Ciasto truskawkowo-kokosowe

Ciasto przywodzi na myśl odległe w tej chwili lato. Sam zapach owoców i kokosa zachęca do sięgnięcia po kawałek. Sprawdzone musy owocowe które używam w wielu wypiekach i teraz spełniły swoją rolę – są bardzo smaczne, a dodatek kremu śmietankowego i prażonych wiórek kokosowych ubogaca całość.

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 110g mąki pszennej
  • 160g cukru
  • cukier waniliowy, 16g
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę mieszamy z budyniem. Dno blaszki o wymiarach 20x22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach dodając partiami cukry. Powinniśmy otrzymać białą, puszystą i lśniącą masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, aromat, olej i sypkie składniki. Całość przelewamy do blaszki i pieczemy około 45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy na pół. Jedną część ciasta umieszczamy w blaszce.

Mus truskawkowy:

  • 250g truskawek, zblendowanych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500ml wrzącej wody

Galaretki rozrabiamy w wodzie i studzimy. Dodajemy truskawki i czekamy aż zacznie tężeć. Wylewamy na ciasto.

Mus truskawkowo-śmietankowy:

  • 300g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100g cukru
  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Truskawki zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na ciasto i przykrywamy biszkoptem.

Krem śmietankowy:

  • 250g mascarpone
  • 250-300ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 cukry waniliowe i łyżka zwykłego cukru

Mascarpone i śmietanę ubijamy do uzyskania gęstego kremu. W trakcie miksowania dodajemy cukier. Krem wykładamy na wierzch ciasta.

Prażony kokos:

  • szklanka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki cukru

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki. Całość smażymy do zarumienienia wiórek  i zdejmujemy z ognia. Przestudzone wiórki wykładamy na krem śmietankowy.