Ciasto czekoladowo-truskawkowe
Pyszne połączenie czekolady i truskawek tym razem w postaci delikatnego ciasta czekoladowego i dwóch aksamitnych musów. Do musu czekoladowego używam czekolady deserowej, jednak jej gorzki smak jest zrównoważony dzięki słodkim truskawkom i bezom więc nie musicie się obawiać, że nie będzie wam smakować. Idealna propozycja na najbliższe Walentynki lub gdy po prostu macie ochotę na smaczny deser.
Ciasto czekoladowe:
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 45g masła
- 25g czekolady deserowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 jajko, duże
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy z czekoladą i mieszamy z kakao. Studzimy.
Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia mieszamy.
Dno blaszki o wymiarach 22x20cm wykładamy papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Jajka ubijamy na puszystą masę, dodając partiami cukier. Powinniśmy uzyskać puszystą masę. Dodajemy do niej ostudzoną masę czekoladową. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na zmianę mąkę i śmietanę. Masę przelewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 40 minut. Do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Mus truskawkowy:
- 300g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 4 łyżeczki żelatyny
- 90g cukru
- 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Truskawki zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy.
Mus czekoladowy:
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki wody ciepłej wody
- 120 g czekolady gorzkiej
- 200ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 3 łyżki cukru pudru
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wodę łączymy z kakao i cukrem pudrem. Następnie czekoladę łączymy z wodą i dokładnie mieszamy. Studzimy. Śmietanę ubijamy. 1/3 śmietany mieszamy z przestudzona czekoladą. Następnie dodajemy resztę śmietany i również łączymy. Mus wylewamy do formy. Ciasto umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w lodówce na 1-2 godziny.
Dodatkowo:
- 5-6 sztuk bez
Bezy kruszymy i przed podaniem nakładamy na ciasto, jeśli nałożymy wcześniej to zmiękną.