Rolada z kremem porzeczkowym
Już nie raz się przekonałam, że krem na bazie mascarpone z dodatkiem ulubionego dżemu to idealny dodatek do wypieków. Łatwo i szybko się go przygotowuje i za każdym razem możemy go modyfikować dodając inny dżem. Tym razem użyłam dżemu z czarnej porzeczki. Owocowy krem idealnie komponuje się z delikatnym śmietankowym dzięki czemu rolada jest wyśmienita. Musicie spróbować.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 90g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 125g cukru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki oleju rzapakowego
Mąki łączymy. Na dużą blachę wykładamy papier do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je dodając partiami cukier aż uzyskamy białą i sztywną pianę. Nadal ubijając, dodajemy żółtka, olej oraz aromat. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Otrzymaną masę przekładamy na papier do pieczenia i równo rozprowadzamy po całości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika zawijamy wraz z papierem do pieczenia w rulon, najlepiej użyć do tego rękawic kuchennych by się nie oparzyć. Zwinięty biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Dodatkowo:
- 2 cukry waniliowe po 16g
- 400g śmietany 18%
- 500g mascarpone
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 300g
- owoce do dekoracji
Śmietanę mieszamy z cukrami. Mascarpone dokładnie łączymy z 5 łyżkami dżemu, możemy użyć do tego miksera – mieszamy tylko do połączenia.
Roladę odwijamy i smarujemy resztą dżemu. Wykładamy krem z mascarpone i zawijamy. Na roladę wykładamy krem śmietankowy. Masa będzie dosyć rzadka. Całość zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 4h, krem śmietankowy w tym czasie stężeje. Roladę umieszczamy w lodówce i przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego 🙂