Rolada z kremem porzeczkowym

Rolada z kremem porzeczkowym

Już nie raz się przekonałam, że krem na bazie mascarpone z dodatkiem ulubionego dżemu to idealny dodatek do wypieków. Łatwo i szybko się go przygotowuje i za każdym razem możemy go modyfikować dodając inny dżem. Tym razem użyłam dżemu z czarnej porzeczki. Owocowy krem idealnie komponuje się z delikatnym śmietankowym dzięki czemu rolada jest wyśmienita. Musicie spróbować.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 90g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 125g cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2  łyżki oleju rzapakowego

Mąki łączymy. Na dużą blachę wykładamy papier do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je dodając partiami cukier aż uzyskamy białą i sztywną pianę. Nadal ubijając, dodajemy żółtka, olej oraz aromat. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Otrzymaną masę przekładamy na papier do pieczenia i równo rozprowadzamy po całości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika zawijamy wraz z papierem do pieczenia w rulon, najlepiej użyć do tego rękawic kuchennych by się nie oparzyć. Zwinięty biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

Dodatkowo:

  • 2 cukry waniliowe po 16g
  • 400g śmietany 18%
  • 500g mascarpone
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 300g
  • owoce do dekoracji

Śmietanę mieszamy z cukrami. Mascarpone dokładnie łączymy z 5 łyżkami dżemu, możemy użyć do tego miksera – mieszamy tylko do połączenia.

Roladę odwijamy i smarujemy resztą dżemu. Wykładamy krem z mascarpone i zawijamy. Na roladę wykładamy krem śmietankowy. Masa będzie dosyć rzadka. Całość zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 4h, krem śmietankowy w tym czasie stężeje. Roladę umieszczamy w lodówce i przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego 🙂

DSCF6088 DSCF6094 DSCF6104