Ciastka cynamonowo-orzechowe
Ciasteczka są niezwykle kruche i chrupiące, połączenie drobno zmielonych orzechów i cynamonu czyni z nich niezwykle smakowite kąski. Muszę przyznać, że są to jedne z lepszych orzechowych ciasteczek z jakimi miałam do czynienia. Możemy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i pozostaną nadal chrupiące. Polecam.
Składniki na ok 20szt:
- szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 120g masła, zimnego
- 1 żółtko
- łyżka śmietany 18%
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub mąki pszennej krupczatki*
- 1/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- białko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*ciastka z mąka pszenną krupczatką są bardziej kruche
Mąkę, orzechy, cynamon i cukier mieszamy. Masło kroimy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Całość umieszczamy w lodówce na 1-2h.
Cukier i cynamon mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°C.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 6-8mm podsypując je mąką w razie potrzeby. Wykrawamy duże kółka i robimy w nich mniejsze. Ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem, układamy na blaszce. Pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.