Ciastka cynamonowo-orzechowe

Ciastka cynamonowo-orzechowe

Ciasteczka są niezwykle kruche i chrupiące, połączenie drobno zmielonych orzechów i cynamonu czyni z nich niezwykle smakowite kąski. Muszę przyznać, że są to jedne z lepszych orzechowych ciasteczek z jakimi miałam do czynienia. Możemy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i pozostaną nadal chrupiące. Polecam.

Składniki na ok 20szt:

  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 120g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub mąki pszennej krupczatki*
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • białko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

*ciastka z mąka pszenną krupczatką są bardziej kruche

Mąkę, orzechy, cynamon i cukier mieszamy. Masło kroimy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Całość umieszczamy w lodówce na 1-2h.

Cukier i cynamon mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°C.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 6-8mm podsypując je mąką w razie potrzeby. Wykrawamy duże kółka i robimy w nich mniejsze. Ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem, układamy na blaszce. Pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

IMG_8676 IMG_8677 IMG_8679 IMG_8681