Muffinki z dżemem porzeczkowym

Muffinki z dżemem porzeczkowym

Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu muffinki to moja propozycja na dziś. Ciasto długo zachowuje świeżość a dodatek dżemu z czarnej porzeczki (może być czerwona) świetnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Lukier jest ukoronowaniem całości. Te muffinki są dowodem, że szybkie i proste wypieki również mogą smakować wyśmienicie jak te z najlepszych cukierni.

Składniki na 12szt:

  • 100g masła, rozpuszczonego
  • 125ml mleka
  • 280g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • ok. 300g dżemu porzeczkowego

Jajka roztrzepać z masłem i mlekiem.

Piekarnik nagrzać na 180°C. Przygotować 12 papilotek na muffinki.

Mąkę, proszek, sodę i cukry wymieszać. Następnie połączyć z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Wyłożyć po łyże ciasta do papilotek, na to wyłożyć łyżkę dżemu i przykryć resztą ciasta. Piec 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Lukier:

  • 2 łyżki wody/soku porzeczkowego
  • 6 łyżek cukru pudru

Cukier ucieramy z sokiem na gładką masę. Polewamy muffinki. Gotowe 🙂

IMG_6731 IMG_6748