
Muffinki z dżemem porzeczkowym
Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu muffinki to moja propozycja na dziś. Ciasto długo zachowuje świeżość a dodatek dżemu z czarnej porzeczki (może być czerwona) świetnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Lukier jest ukoronowaniem całości. Te muffinki są dowodem, że szybkie i proste wypieki również mogą smakować wyśmienicie jak te z najlepszych cukierni.
Składniki na 12szt:
- 100g masła, rozpuszczonego
- 125ml mleka
- 280g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 150g cukru
- 16g cukru wanilinowego
- ok. 300g dżemu porzeczkowego
Jajka roztrzepać z masłem i mlekiem.
Piekarnik nagrzać na 180°C. Przygotować 12 papilotek na muffinki.
Mąkę, proszek, sodę i cukry wymieszać. Następnie połączyć z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Wyłożyć po łyże ciasta do papilotek, na to wyłożyć łyżkę dżemu i przykryć resztą ciasta. Piec 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Lukier:
- 2 łyżki wody/soku porzeczkowego
- 6 łyżek cukru pudru
Cukier ucieramy z sokiem na gładką masę. Polewamy muffinki. Gotowe 🙂