Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki z tego przepisu są chrupiące, najlepsze po paru dniach gdy trochę zmiękną. Nadają się do wykrawania różnych wzorów i dekorowania za pomocą przeróżnych lukrów. Ze względu na brak cierpliwości do robienia wzorów na ciastkach, udekorowałam je kolorowym cukrem. Prosty sposób na szybką dekorację dla leniuchów.

Składniki na 3 blaszki ciastek:

  • 300ml płynnego miodu
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżka lub dwie kakao
  • 60g dobrej przyprawy do korzennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125g masła

Masło i margarynę rozpuścić, dodać przyprawę korzenną i przestudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny, schłodzone ciasto lepiej się wyrabia. Ciasto rozwałkowywać na grubość około 3-4mm (w razie potrzeby podsypywać mąką),wykrawać ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temperaturze 170°C.

Lukier królewski:

  • 2 białka, schłodzone
  • 2 krople soku z cytryny
  • 300g cukru pudru

Wszystkie składniki miksujemy przez 15-20 minut na minimalnych obrotach miksera.

Kolorowy cukier:

  • barwniki w proszku
  • cukier waniliowy lub zwykły

Cukier mieszamy z wybranym barwnikiem. Ciastka pokrywamy równą warstwą lukru i posypujemy cukrem. Odkładamy do stężenia masy cukrowej. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego.

IMG_0506IMG_0505