Pierniczki
Pierniczki z tego przepisu są chrupiące, najlepsze po paru dniach gdy trochę zmiękną. Nadają się do wykrawania różnych wzorów i dekorowania za pomocą przeróżnych lukrów. Ze względu na brak cierpliwości do robienia wzorów na ciastkach, udekorowałam je kolorowym cukrem. Prosty sposób na szybką dekorację dla leniuchów.
Składniki na 3 blaszki ciastek:
- 300ml płynnego miodu
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- łyżka lub dwie kakao
- 60g dobrej przyprawy do korzennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 125g masła
Masło i margarynę rozpuścić, dodać przyprawę korzenną i przestudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny, schłodzone ciasto lepiej się wyrabia. Ciasto rozwałkowywać na grubość około 3-4mm (w razie potrzeby podsypywać mąką),wykrawać ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temperaturze 170°C.
Lukier królewski:
- 2 białka, schłodzone
- 2 krople soku z cytryny
- 300g cukru pudru
Wszystkie składniki miksujemy przez 15-20 minut na minimalnych obrotach miksera.
Kolorowy cukier:
- barwniki w proszku
- cukier waniliowy lub zwykły
Cukier mieszamy z wybranym barwnikiem. Ciastka pokrywamy równą warstwą lukru i posypujemy cukrem. Odkładamy do stężenia masy cukrowej. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego.