Korzenne ciasteczka z cukrem

Korzenne ciasteczka z cukrem

Niezwykle delikatne i kruche. Zakochasz się od pierwszego gryza ; )

Blaszka ciasteczek:

  • 200g mąki pszennej krupczatki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100g zimnego masła
  • żółtko
  • 50g dobrej przyprawy korzennej

Mąkę mieszamy z przyprawą i zagniatamy z pozostałymi składnikami. Schładzamy przez 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciastka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy i studzimy.

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • łyżka śmietany 18%

Cukier mieszamy z cynamonem. Cukier puder ucieramy ze śmietaną i otrzymanym lukrem smarujemy ciasteczka i posypujemy cukrem cynamonowym. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku.

IMG_0466IMG_0479IMG_0482