Korzenne ciasteczka z cukrem
Niezwykle delikatne i kruche. Zakochasz się od pierwszego gryza ; )
Blaszka ciasteczek:
- 200g mąki pszennej krupczatki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100g zimnego masła
- żółtko
- 50g dobrej przyprawy korzennej
Mąkę mieszamy z przyprawą i zagniatamy z pozostałymi składnikami. Schładzamy przez 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciastka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- łyżka śmietany 18%
Cukier mieszamy z cynamonem. Cukier puder ucieramy ze śmietaną i otrzymanym lukrem smarujemy ciasteczka i posypujemy cukrem cynamonowym. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku.