Korzenne ciasto orzechowe z karmelem
Ciasto jest niezwykle delikatne, miękkie jak biszkopt, w sam raz wilgotne i słodkie. Dodatek przypraw i skórki pomarańczowej sprawia, że nabiera niepowtarzalnego smaku.
Ciasto:
- 250g zmielonych orzechów
- 5 jaj
- 1 łyżka bułki tartej
- łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 16g cukru waniliowego
- 100g skórki pomarańczowej (można pominąć)
Mąki, orzechy, bułke tartą i przyprawę mieszamy. Dno blaszki o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru do podwojenia objętości. Dodajemy sypkie składniki i skórkę pomarańczową. Obydwie masy delikatnie łączymy, najlepiej najpierw dodać połowę białek, wymieszać i dodać resztę. Wylewamy do formy i pieczemy około 60-70 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy z piekarnik i studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.
Karmel:
- 150g cukru brązowego lub jasnego
- 300g śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cynamonu (można pominąć)
Cukier umieszczamy na patelni z grubym dnem lub garnku. Rozprowadzamy go równomiernie na całej powierzchni i podgrzewamy na średnim ogniu. Nie zmieniamy mocy ognia ani nie mieszamy cukru, uważamy by się nie przypalił gdyż wtedy będzie gorzki. Gdy cukier się rozpuści dodajemy śmietanę i masło – musimy uważać by nie powstała nam twarda bryła, składniki dodajemy szybko i energicznie mieszamy.Ewentualne grudki powinny się rozpuścić. Im dłużej będziemy gotować karmel tym będzie gęstszy. Dodajemy cynamon. Studzimy.
Ciasto przekładamy karmelem i dekorujemy wedle uznania. Smacznego.