Pierniczki z czekoladą

Pierniczki z czekoladą

Pierniczki z tego przepisy są kruche, przypuszczam, że po paru dniach miękną jednak u mnie tyle czasu nie wytrzymały. Polewa czekoladowa idealnie komponuje się z ciasteczkami, słodycz jest wyważona, całość pyszna. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają wielkich umiejętności kucharskich – każdy je zrobi. Z przepisu wychodzi ok. 30 średniej wielkości ciasteczek.

Ciastka:

  • 170 g miodu
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 320g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  •  łyżka kakao (niekoniecznie)

Miód, masło i 3/4 cukru umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika (i kakao)  łączymy. Jajko ubijamy z żółtkiem, dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania gęstej masy. Masę jajeczną łączymy z sypkimi składnikami i wystudzoną masą maślaną. Zagniatamy, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 2h.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 5mm (mogą być trochę grubsze). Wykrawamy ciastka i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia przez 12-15 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Polewa czekoladowa:

  • 80g czekolady deserowej
  • 40g masła

Składniki umieszczamy w naczyniu i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Lukier:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorącej wody lub kwaśnej śmietany 18%

Cukier ucieramy z śmietaną lub wodą, jeśli lukier będzie za rzadki dodajemy więcej cukru.

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe
  • prażone orzechy
  • pisaki/posypki cukrowe

Ciastka dekorujemy wedle uznania lukrem lub czekoladą. Dodatkowo możemy posypać je wiórkami kokosowymi lub orzechami. Smacznego.

 

kruche piernickzi (1) kruche piernickzi (3)