Pierniczki z czekoladą
Pierniczki z tego przepisy są kruche, przypuszczam, że po paru dniach miękną jednak u mnie tyle czasu nie wytrzymały. Polewa czekoladowa idealnie komponuje się z ciasteczkami, słodycz jest wyważona, całość pyszna. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają wielkich umiejętności kucharskich – każdy je zrobi. Z przepisu wychodzi ok. 30 średniej wielkości ciasteczek.
Ciastka:
- 170 g miodu
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 320g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka kakao (niekoniecznie)
Miód, masło i 3/4 cukru umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika (i kakao) łączymy. Jajko ubijamy z żółtkiem, dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania gęstej masy. Masę jajeczną łączymy z sypkimi składnikami i wystudzoną masą maślaną. Zagniatamy, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 2h.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 5mm (mogą być trochę grubsze). Wykrawamy ciastka i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia przez 12-15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Polewa czekoladowa:
- 80g czekolady deserowej
- 40g masła
Składniki umieszczamy w naczyniu i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki gorącej wody lub kwaśnej śmietany 18%
Cukier ucieramy z śmietaną lub wodą, jeśli lukier będzie za rzadki dodajemy więcej cukru.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- prażone orzechy
- pisaki/posypki cukrowe
Ciastka dekorujemy wedle uznania lukrem lub czekoladą. Dodatkowo możemy posypać je wiórkami kokosowymi lub orzechami. Smacznego.