Korzenne babeczki czekoladowe

Korzenne babeczki czekoladowe

Intensywnie czekoladowe, wilgotne, nadziane powidłami i o niesamowitym korzennym aromacie. Jak każde inne babeczki – proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam.

Babeczki 12szt.:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 120g masła
  • 80g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • pół słoiczka powideł śliwkowych

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej z czekoladą. Dodajemy kakao i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i przyprawę korzenną mieszamy.

Jajka ubijamy z cukrem do podwojenia objętości. Mieszamy z ostudzoną masą czekoladową. Nadal miksując dodajemy na zmianę śmietanę i suche składniki.

Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, dodajemy łyżeczkę powideł i wierzch przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Polewa czekoladowa:

  • 60g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 30g masła

Składniki umieszczamy w naczyniu i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Babeczki smarujemy polewą. Smacznego.

czekkorz (2) czekkorz (3) czekkorz (4) czekkorz (5)