Korzenne babeczki czekoladowe
Intensywnie czekoladowe, wilgotne, nadziane powidłami i o niesamowitym korzennym aromacie. Jak każde inne babeczki – proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam.
Babeczki 12szt.:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 120g masła
- 80g czekolady deserowej
- 1/3 szklanki kakao
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3-4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- pół słoiczka powideł śliwkowych
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej z czekoladą. Dodajemy kakao i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i przyprawę korzenną mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem do podwojenia objętości. Mieszamy z ostudzoną masą czekoladową. Nadal miksując dodajemy na zmianę śmietanę i suche składniki.
Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, dodajemy łyżeczkę powideł i wierzch przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Polewa czekoladowa:
- 60g czekolady mlecznej lub deserowej
- 30g masła
Składniki umieszczamy w naczyniu i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Babeczki smarujemy polewą. Smacznego.