Czekoladowe babeczki – choinki

Czekoladowe babeczki – choinki

Proste i smaczne, dekoracja przy użyciu zielonego barwnika i cukrowej posypki sprawia, że babeczki nabierają odświętnego wyglądu. Choinkę mam dopiero na tydzień przed świętami, jednak na taką mogę sobie pozwolić kiedy tylko mam ochotę ; )

Babeczki (12szt.):

  • 3 jajka
  • 180g cukru
  • 225g masła
  • 220g mąki
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 50g startej/ posiekanej czekolady

Mąkę mieszamy z proszkiem i kakaem. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Masło ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy suche składniki i śmietanę, pod koniec czekoladę. Gotowe ciasto wykładamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Krem:

  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 250g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka amaretto lub wybranego aromatu/alkoholu
  • śmietan-fix

Śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy cukier i śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodajemy amaretto.

Dekoracja:

  • zielony barwnik w proszku
  • cukrowe posypki lub inne dekoracje

Krem łączymy z odpowiednią ilością barwnika. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy nim babeczki. Używając posypek ozdabiamy według uznania. Babeczki są najlepsze po schłodzeniu. Smacznego 🙂

choinki (1) choinki (2)