
Czekoladowe babeczki – choinki
Proste i smaczne, dekoracja przy użyciu zielonego barwnika i cukrowej posypki sprawia, że babeczki nabierają odświętnego wyglądu. Choinkę mam dopiero na tydzień przed świętami, jednak na taką mogę sobie pozwolić kiedy tylko mam ochotę ; )
Babeczki (12szt.):
- 3 jajka
- 180g cukru
- 225g masła
- 220g mąki
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 50g startej/ posiekanej czekolady
Mąkę mieszamy z proszkiem i kakaem. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Masło ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy suche składniki i śmietanę, pod koniec czekoladę. Gotowe ciasto wykładamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Krem:
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 250g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka amaretto lub wybranego aromatu/alkoholu
- śmietan-fix
Śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy cukier i śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodajemy amaretto.
Dekoracja:
- zielony barwnik w proszku
- cukrowe posypki lub inne dekoracje
Krem łączymy z odpowiednią ilością barwnika. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy nim babeczki. Używając posypek ozdabiamy według uznania. Babeczki są najlepsze po schłodzeniu. Smacznego 🙂