PIASKOWA BABKA WIELKANOCNA

PIASKOWA BABKA WIELKANOCNA

Co to za Wielkanoc bez babki piaskowej? Gości ona niemalże na każdym stole świątecznym, kupna lub domowa. Was zachęcam do zrobienia takiej babki samodzielnie. Jest łatwa w przygotowaniu i lepsza od tych sklepowych.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 190g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 1/5 łyżeczki aromatu wanilinowego
  • 40g słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

  • lukier *
  • marcepanowe lub czekoladowe jajka (inne jadalne ozdoby)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując- dodawać po jednym jajku, następnie dodać aromat i na przemian mąkę (wymieszaną wcześniej z proszkiem) i śmietankę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Wsadzić do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec przez 50-60 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić. Wystudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować. Smacznego 🙂

*ja użyłam kupnego. Lukier można łatwo przygotować samemu – wymieszać 200g cukru pudru z łyżką lub dwiema gorącej wody i odrobiną wybranego aromatu

blog (180) blog (181) blog (182)