
PIASKOWA BABKA WIELKANOCNA
Co to za Wielkanoc bez babki piaskowej? Gości ona niemalże na każdym stole świątecznym, kupna lub domowa. Was zachęcam do zrobienia takiej babki samodzielnie. Jest łatwa w przygotowaniu i lepsza od tych sklepowych.
Składniki:
- 5 jajek
- 200g cukru
- 1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 190g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy (16g)
- 1/5 łyżeczki aromatu wanilinowego
- 40g słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
- lukier *
- marcepanowe lub czekoladowe jajka (inne jadalne ozdoby)
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując- dodawać po jednym jajku, następnie dodać aromat i na przemian mąkę (wymieszaną wcześniej z proszkiem) i śmietankę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Wsadzić do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec przez 50-60 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić. Wystudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować. Smacznego 🙂
*ja użyłam kupnego. Lukier można łatwo przygotować samemu – wymieszać 200g cukru pudru z łyżką lub dwiema gorącej wody i odrobiną wybranego aromatu