Ciasto z galaretką i pianką pomarańczową

Ciasto z galaretką i pianką pomarańczową

Delikatne i słodkie. Idealne dla każdego. Proste w przygotowaniu i efektowne. Spróbujcie

Składniki na biszkopt: *

  • 2 duże jajka
  • 50g mąki (25g mąki pszennej, 25g mąki ziemniaczanej)
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 40g cukru
  • 10g ( 2 łyżeczki) cukru wanilinowego

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Następnie dodajemy kolejno żółtka i aromat. Wymieszane ze sobą mąki łączymy z masą jajeczną. Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160°C przez 20-25 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Ciasta nie wyjmujemy z obręczy. Jej wnętrze otaczamy tekturką na ok 5cm powyżej jej wysokości – by później wlana masa śmietankowa i galaretka, nie wylały się z formy.

Dodatkowo:

  • 330ml śmietanki 30%
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • mała pomarańcza

Dwie galaretki rozrabiamy w 500ml wody. Trzecią w 300ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretki zaczną tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę. Do ubitej śmietany (nadal miksując) dodajemy 500ml galaretki. Masę śmietankową wylewamy na biszkopt. Następnie układamy na niej pociętą pomarańcz i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

blog (193) blog (194)