Murzynek-wilgotne ciasto czekoladowe z powidłami

Murzynek – wilgotne ciasto czekoladowe z powidłami

Na to ciasto można znaleźć mnóstwo przepisów. Ten dostałam od znajomej i bardzo jej za to dziękuje, to najlepszy murzynek jaki jadłam. Idealnie wilgotny dzięki dodatku powideł, wyrośnięty i cudownie czekoladowy. Rozpływa się w ustach. Nie ma co się rozpisywać, musicie go upiec.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • kilka kropel aromatu wanilinowego

Nagrzać piekarnik na 160°C. Jajka ubić z cukrami. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem. Do masy jajecznej dodawać na zmianę suche składniki z mokrymi. Piec 50-60 minut. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

blog (164) blog (165) blog (166)