
Murzynek – wilgotne ciasto czekoladowe z powidłami
Na to ciasto można znaleźć mnóstwo przepisów. Ten dostałam od znajomej i bardzo jej za to dziękuje, to najlepszy murzynek jaki jadłam. Idealnie wilgotny dzięki dodatku powideł, wyrośnięty i cudownie czekoladowy. Rozpływa się w ustach. Nie ma co się rozpisywać, musicie go upiec.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 4 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 czubate łyżki powideł śliwkowych
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- kilka kropel aromatu wanilinowego
Nagrzać piekarnik na 160°C. Jajka ubić z cukrami. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem. Do masy jajecznej dodawać na zmianę suche składniki z mokrymi. Piec 50-60 minut. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂