Pavlova – beza z bitą śmietaną i owocami

Pavlova – beza z bitą śmietaną i owocami

Z tego przepisu można zrobić jedną dużą bezę lub cztery mniejsze. Krucha z wierzchu i delikatna w środku. Uzależniająca i słodka. Bita śmietana i owoce sprawiają, że beza nas nie zasładza. Przed podaniem polecam bezy przechowywać w suchym miejscu. Zapraszam 🙂

Składniki na beze:

  • 5 białek
  • szklanka cukru (250g)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać na 140°C. Białka ubić na białą pianę z dodatkiem soli. Następnie nadal ubijać dodając łyżeczka po łyżeczce cukru – do jego wyczerpania. Pod koniec dodać mąkę i sok.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę białkową wyłożyć na jeden większy lub cztery mniejsze okręgi. Za pomocą łyżki wygładzić je ‚do góry’ i tam lekko spłaszczyć, by powstał niewielki dołek w którym później umieścimy bitą śmietanę i owoce. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia, 80-90 minut. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić w nim bezę do jej ostygnięcia – na kilka godzin.

Dodatkowo:

  • 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • śmietan-fix (można użyć dwóch jeśli chcemy by masa była sztywniejsza)
  • 250g borówek, malin, umytych i osuszonych

Kremówkę ubić z śmietan-fixem. Można dodać cukier, ja nie dodaję gdyż beza jest wystarczająco słodka. Kremówkę wyłożyć na beze (polecam przed samym podaniem) u udekorować owocami. Smacznego.

 

pavlova (2) pavlova (3) pavlova (4)