
Pavlova – beza z bitą śmietaną i owocami
Z tego przepisu można zrobić jedną dużą bezę lub cztery mniejsze. Krucha z wierzchu i delikatna w środku. Uzależniająca i słodka. Bita śmietana i owoce sprawiają, że beza nas nie zasładza. Przed podaniem polecam bezy przechowywać w suchym miejscu. Zapraszam 🙂
Składniki na beze:
- 5 białek
- szklanka cukru (250g)
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać na 140°C. Białka ubić na białą pianę z dodatkiem soli. Następnie nadal ubijać dodając łyżeczka po łyżeczce cukru – do jego wyczerpania. Pod koniec dodać mąkę i sok.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę białkową wyłożyć na jeden większy lub cztery mniejsze okręgi. Za pomocą łyżki wygładzić je ‚do góry’ i tam lekko spłaszczyć, by powstał niewielki dołek w którym później umieścimy bitą śmietanę i owoce. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia, 80-90 minut. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić w nim bezę do jej ostygnięcia – na kilka godzin.
Dodatkowo:
- 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- śmietan-fix (można użyć dwóch jeśli chcemy by masa była sztywniejsza)
- 250g borówek, malin, umytych i osuszonych
Kremówkę ubić z śmietan-fixem. Można dodać cukier, ja nie dodaję gdyż beza jest wystarczająco słodka. Kremówkę wyłożyć na beze (polecam przed samym podaniem) u udekorować owocami. Smacznego.