Puszyste i wilgotne ciasto z śliwkami – najlepsze

Puszyste i wilgotne ciasto z śliwkami – najlepsze

To zdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie jadłam! Już sam zapach podczas pieczenia mówi nam, że ciasto będzie pyszne. Jest wilgotne, miękkie i słodkie. Tradycyjną kruszonkę wzbogaciłam kokosem, to był strzał w dziesiątkę. Spróbujcie sami!

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 0,5 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy (opakowanie 16g)

Piekarnik nagrzać na 160°C. Blachę o wymiarach 30cmx16cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka ubijać stopniowo dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mleko,olej i suche składniki do ich wyczerpania.

Dodatkowo:

  • 500g śliwek (bez pestek, przepołowionych)
  • 2-4 łyżki cukru
  • 100g masła, ropzuszczonego
  • 3-4 łyżki wiórek kokosowych
  • 60g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru

Śliwki zasypać cukrem. Odstawić.

Masło połączyć z cukrem pudrem, mąką i wiórkami. Jeśli masa będzie rzadka należy dodać więcej wiórek.

Ciasto przelać do blachy. Wyłożyć na nie owoce. Następnie całość posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut. Wyjąć i wystudzić. Smacznego 🙂

śliwka (1) śliwka (4) śliwka (5) śliwka (6)