Puszyste i wilgotne ciasto z śliwkami – najlepsze
To zdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie jadłam! Już sam zapach podczas pieczenia mówi nam, że ciasto będzie pyszne. Jest wilgotne, miękkie i słodkie. Tradycyjną kruszonkę wzbogaciłam kokosem, to był strzał w dziesiątkę. Spróbujcie sami!
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 0,5 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy (opakowanie 16g)
Piekarnik nagrzać na 160°C. Blachę o wymiarach 30cmx16cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijać stopniowo dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mleko,olej i suche składniki do ich wyczerpania.
Dodatkowo:
- 500g śliwek (bez pestek, przepołowionych)
- 2-4 łyżki cukru
- 100g masła, ropzuszczonego
- 3-4 łyżki wiórek kokosowych
- 60g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
Śliwki zasypać cukrem. Odstawić.
Masło połączyć z cukrem pudrem, mąką i wiórkami. Jeśli masa będzie rzadka należy dodać więcej wiórek.
Ciasto przelać do blachy. Wyłożyć na nie owoce. Następnie całość posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut. Wyjąć i wystudzić. Smacznego 🙂