Piegusek – białkowiec

PIEGUSEK – białkowiec

Często w lodówce mam białka do zużycia. Najczęściej w tej sytuacji przygotowuję bezę lub właśnie te ciasto. Nie jest za słodkie, piecze się szybko i zawsze wychodzi. Jeśli lubicie mak – musicie wypróbować ten przepis.

Składniki na ciasto:

  • 7 białek
  • 200g mąki
  • 250g rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 250g cukru
  • 200g maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu np. arakowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia lub czekolada do polania

Piekarnik nagrzewamy na 180ºC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier – do otrzymania sztywnej, białej piany. Resztę składników umieszczamy w innym naczyniu i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia. Otrzymaną masę dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.

Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przygotowaną wcześniej masę przelewamy i wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok. 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Następnie wyjmujemy je i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wyjmujemy je z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

piegusek (3) piegusek