PIEGUSEK – białkowiec
Często w lodówce mam białka do zużycia. Najczęściej w tej sytuacji przygotowuję bezę lub właśnie te ciasto. Nie jest za słodkie, piecze się szybko i zawsze wychodzi. Jeśli lubicie mak – musicie wypróbować ten przepis.
Składniki na ciasto:
- 7 białek
- 200g mąki
- 250g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 250g cukru
- 200g maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu np. arakowego
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia lub czekolada do polania
Piekarnik nagrzewamy na 180ºC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier – do otrzymania sztywnej, białej piany. Resztę składników umieszczamy w innym naczyniu i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia. Otrzymaną masę dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przygotowaną wcześniej masę przelewamy i wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok. 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Następnie wyjmujemy je i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wyjmujemy je z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.